Foto: AFP/Scanpix

Piektdien Eiropas Savienības (ES) Padomes sanāksmes otrajā dienā bloka valstu un valdību vadītāji sirsnīgi apsveikuši Horvātijas premjerministru Zoranu Milanoviču ar valsts pievienošanos Eiropas Savienībai (ES).

Horvātija oficiāli pievienosies ES 1.jūlijā, kļūstot par bloka 28.dalībvalsti.

"Tas patiesi ir vēsturisks mirklis," paziņoja Eiropadomes prezidents Hermans van Rompejs, izraisot Horvātijas premjeram veltītu aplausu vētru.

"Jūs vienmēr esat bijis eiropietis. Tagad jūs esat pilntiesīgs mūsu Eiropas Savienības loceklis. Jūsu valsts ir smagi strādājusi", lai iestātos ES, norādīja van Rompejs.

"Tas nozīmē jaunas iespējas, bet arī jaunus pienākumus. Tas nozīmē kopīgu nākotni," viņš piebilda.

Horvātijas uzņemšana ES būs septītā reize, kad savienība paplašinājusies. Un tā atgādina mums visiem par "Eiropas" projekta galveno mērķi - "dzīvot kopā mierā, dzīvot kopā pārticībā" -, norādīja van Rompejs.

ES dalībvalstu līderi šodien arī vienojās līdz janvārim sākt iestāšanās sarunas ar Serbiju.

Milanovičs paziņoja, ka Horvātija darīs visu iespējamo, lai palīdzētu Belgradai sakārtot savu likumdošanu atbilstoši ES standartiem.

"Mēs domājam, ka procesam būtu jāsākas, cik drīz vien iespējams, jāilgst saprātīgi ilgi, bet ne pārāk ilgi, un (..) jānoslēdzas," norādīja Milanovičs.

"Atkal un atkal izrādās, ka dzīve ir ceļojums, nevis galamērķis. Un svarīgs ir tilts, nevis mērķis. Mums tilts ir bijis diezgan garš," viņš piebilda, ar to domājot desmit garos gadus, kas Horvātijai bija nepieciešami, lai izpildītu visas ES noteiktās prasības un kritērijus.

Horvātija ir pirmā ES jaunā dalībvalsts kopš Bulgārijas un Rumānijas pievienošanās 2007.gadā un tikai otrā bijušās Dienvidslāvijas valsts, kas pievienojusies ES.

Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā pievienošanās ES tiks svinēta ar plašām svinībām pilsētas lielākajā laukumā, kur pulcēsies tūkstošiem cilvēku, vietējās un ārvalstu amatpersonas, tostarp Vācijas kanclere Angela Merkele un van Rompejs.

Pusnaktī no svētdienas uz pirmdienu uz Horvātijas robežpunkta ar Slovēniju simboliski tiks noņemts uzraksts "muita", bet uz robežas ar Serbiju uzstādīta zīme "Eiropas Savienība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!