Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien Briselē aizvadītajā samitā solīja turpmāk vairs nepieļaut imigrantu traģēdijas Vidusjūrā.

"ES nevar pieņemt, ka tūkstošiem cilvēku iet bojā pie mūsu robežām," noslēdzoties divu dienu samitam, pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu. "Traģēdijas apmērs Vidusjūrā liek mums rīkoties nekavējoties."

Paužot "dziļas skumjas" par nesenajām traģēdijām Vidusjūrā, bloka līderi vienojās par trim pamatprincipiem - novēršanu, aizsardzību un solidaritāti.

Itālijas premjerministrs Enriko Leta vienošanos par solidaritātes ievērošanu novērtēja atzinīgi, norādot, ka tas ir jauns solis centienos vienoties par kopīgu politiku imigrācijas jautājumos un kopīgu rīcību šajā lietā.

Taču lēmums par ES rīcības plāna pieņemšanu, kā arī ES nostādņu pārskatīšana šajā jomā pārcelta uz turpmākajiem samitiem, kas paredzēti decembrī un 2014.gada jūnijā, teikts pēc sanāksmes izplatītajā paziņojumā.

ES dienvidu reģiona dalībvalstis - Kipra, Grieķija, Itālija, Malta, Spānija un Horvātija - norāda, ka tās vairs nav spējīgas uzņemt imigrantus, kas kuplā skaitā ierodas šajās valstīs, un lūgušas turīgāko bloka ziemeļu reģiona dalībvalstu atbalstu.

Taču laikā, kad virknē Eiropas valstu aizvien lielāku atbalstu iemanto pret imigrantiem noskaņotās partijas, jautājums par nelegālo imigrantu izmitināšanu ir politiski neērts.

ES ziemeļu reģiona valstis norāda, ka tās jau uzņemas savu daļu nastas, un lauvas tiesa bēgļu par savas mītnes vietu izvēlas Beļģiju, Lielbritāniju, Franciju, Vāciju un Zviedriju.

Asiņainajam konfliktam Sīrijā aizvien turpinoties, Eiropa bažījas, ka imigrantu plūsma tikai pieaugs.

Itālija informē, ka šogad tajā ieradušies jau ap 30 000 iebraucēju, kas ir četras reizes vairāk nekā iepriekš. Imigrantu skaita pieaugums reģistrēts arī Spānijā un Bulgārijā.

Taču bloka līderu solījums nepieļaut turpmākas imigrantu traģēdijas Vidusjūrā varētu būt grūti izpildāms, jo ES pašai nepieder neviens kuģis un lidmašīna.

Tomēr ES līderi samitā vienojās nodrošināt papildu līdzekļus ES robežkontroles aģentūrai "Frontex", kā arī pēc iespējas ātrāk ieviest programmu apmaiņai ar satelītdatiem un bezpilota lidaparātu veiktās novērošanas informāciju, lai varētu pamanīt grūtībās nonākušus mazus kuģus.

Pēc "Frontex" datiem, Vidusjūrā pēdējo divu gadu laikā aģentūrai izdevies izglābt 16 000 cilvēku dzīvību, tomēr vispārējo taupības pasākumu dēļ aģentūras budžets no 118 miljoniem eiro 2011.gadā samazināts līdz 85 miljoniem šogad.

Samitā bloka līderi nolēma arī bargāk vērsties pret cilvēku kontrabandu, kā arī nodrošināt palīdzību un sadarboties ar tām valstīm, no kurienes imigranti mēro ceļu uz ES.

"Eiropa nevar nedz izglābt, nedz uzņemt visu pasauli," samitā uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs. "Taču mēs esam pasaules bagātākais kontinents, un tādēļ mums jādara vairāk, jo īpaši, ja mēs strādājam kopā, kopīgi meklējam risinājumus un kopīgi uzņemamies atbildību."

Pēc imigrantu tiesību aizstāvju organizāciju apkopotās informācijas, pēdējo 20 gadu laikā, cenšoties nokļūt Eiropā, Vidusjūrā noslīkuši ap 17 000 līdz 20 000 imigrantu.

Jau ziņots, ka 3.oktobrī netālu no Itālijas salas Lampedūzas aizdegās, apgāzās un nogrima imigrantu kuģis, laupot dzīvību 364 imigrantiem. 12.oktobrī netālu no Maltas apgāzās un nogrima sīriešu imigrantu kuģis. Pēc traģiskā negadījuma tika atrasti 36 cilvēku līķi, bet amatpersonas bažījas, ka patiesais bojāgājušo skaits varētu būt ap 200.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!