Foto: AFP/Scanpix
Ceturtdienas naktī kļuvis zināms galējais Ukrainas lēmums - Viļņas Austrumu partnerības samita laikā bijusī Padomju Savienības valsts ar Eiropas Savienību (ES) asociācijas un tirdzniecības līgumu neparakstīs, vēsta diplomātiskie avoti un ārzemju mediji.

Ceturtdienas naktī ES valstu līderiem, tiekoties ar Ukrainas valsts prezidentu Viktoru Janukoviču, nav izdevies pārliecināt bijušās Padomju Savienības valsts līderi tomēr parakstīt asociācijas un tirdzniecības līgumu.

Ceturtdienas vakarā vēl pastāvēja cerības, ka Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, Vācijas kanclere Angela Merkele, kā arī citu ES valstu līderi tomēr spēs pārliecināt Ukrainu līgumu parakstīt.

Janukovičs piedāvājis nodibināt trīspusējas sarunas, kuru laikā ES un Ukrainai pievienotos arī Krievija, lemjot par tālāku Ukrainas integrāciju ES.

ES valstu līderi šādu Ukrainas piedāvājumu noraidījuši.

"Mēs savā laikā būtu grauzuši zemi, lai tikai varētu atkal pievienoties Eiropai," kādu Austrumeiropas diplomātu citē "Financial times". Publikācijā ietekmīgais medijs atsaucas uz diplomātiem, kuri skarbi kritizē Ukrainu, teikdami, ka mūsdienās daudz bijušo Padomju Savienības valstu līderi nav ieinteresēti tuvoties Rietumiem, bet gan pēc iespējas vairāk iztirgot sev labāku labklājību.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pēc Ukrainas ceturtdienas nakts gala lēmuma minējusi, ka ES izvirzītie argumenti nav sasnieguši Janukoviča dzirdi un prātu.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 28. novembrī, sākās divu dienu ilgais Viļņas ES Austrumu partnerības samits, kurā paredzēts novērtēt, kādā tempā sešas postpadomju valstis ir pietuvojošās integrācijai ES.

Uz Austrumu partnerības (AP) samitu ieradušies teju visu ES valstu līderi, kā arī AP valstu - Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Gruzija, Moldova, Ukraina - prezidenti, premjeri un ārlietu ministri.

Centrālais samita jautājums ir Ukraina. ES līderi cerēja vēl samita laikā pārliecināt valsti parakstīt ES asociācijas un tirdzniecības līgumu, tādējādi pietuvojoties ciešākai integrācijai ES virzienā.

Piedāvājam fotoreportāžu no Viļņas, kā pilsēta uzņēma teju visu ES un Austrumu partnerības valstu premjerus, prezidentus un ārlietu ministrus:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!