Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) prezidētājvalsts pienākumus pirmdien no Īrijas uz turpmāko pusgadu pārņem Lietuva - pirmā no trim Baltijas valstīm, kas pārbaudīs savus spēkus šai darbā.

Kā uzsvērusi prezidente Daļa Grībauskaite, Lietuva iestāsies par drošu, augošu un atvērtu Eiropu, izvirzot par savām galvenajām prioritātēm finansiālo stabilitāti, ekonomikas pieaugumu, jaunu darba vietu radīšanu un labas attiecības ar kaimiņiem.

Viens no lielākajiem izaicinājumiem Lietuvai būs ES daudzgadu budžets 2014.-2020.gadam. Lai gan jūnija beigās šai jautājumā izdevies panākt politisku vienošanos, Lietuvai nāksies risināt daudz jautājumu, saskaņojot atsevišķu jomu finansēšanu, izstrādājot likumdošanas aktus un gādājot, lai visas jaunās finanšu perspektīvas programmas būtu iespējams uzsākt jau no nākamā gada sākuma.

Kā norādījusi Grībauskaite, lai atjaunotu uzticēšanos Eiropai, ir svarīgi garantēt finansiālo stabilitāti. Tas panākams, stiprinot ekonomisko un monetāro savienību un veidojot banku savienību. Tādēļ ir svarīgi turpināt finanšu nozares reformas, uzlabot ekonomikas vadību un cīnīties pret nodokļu nemaksāšanu. Lai veicinātu ekonomikas izaugsmi, reāli jāsamazina bezdarbs, īpaši jauniešu vidū, un efektīvāk jāliek lietā kopējā tirgus potenciāls, savukārt ārpolitikas jomā Eiropai ir svarīgi ciešāk sadarboties ar kaimiņvalstīm un stratēģiskajām partnerēm.

Prezidente šodien savu valsti sveiks pa radio no Horvātijas, kura 1.jūlijā oficiāli pievienojas 27 valstu blokam. Svinīgs prezidentūras atklāšanas pasākums Viļņas universitātes Lielajā iekšpagalmā notiks 5.jūlijā, kad Lietuvā pirmo reizi ieradīsies visi Eiropas Komisijas (EK) locekļi. Vizītes laikā viņi tiksies ar prezidenti un premjera Aļģirda Butkeviča valdību un apspriedīs svarīgākos šajā pusgadā veicamos uzdevumus.

Šai laikā Lietuva gatavojas uzņemt 20 000 līdz 30 000 ārvalstu viesu - dalībvalstu ministrus, augstus ierēdņus, žurnālistus un nevalstisko organizāciju pārstāvjus. Viļņā un citās Lietuvas pilsētās kopumā tiks rīkoti vairāk nekā 200 pasākumu, tai skaitā 20 augstākā līmeņa apspriedes, pāri par 160 tikšanos ekspertu līmenī, 12 Lietuvas Seima rīkoti pasākumi parlamentu līmenī un aptuveni 70 tikšanās, ko rīkos sociālie partneri.

Jau ceturtdien un piektdien paredzēta plaša zinātniska konference, kurā pazīstami Eiropas politikas eksperti un Lietuvas augstākās amatpersonas apspriedīs prezidentūras prioritātes. ES tieslietu un iekšlietu ministru neformālajā apspriedē jūlijā tiks runāts par infrastruktūras aizsardzību un kibernoziegumu apkarošanu. Augsta līmeņa konferencē par enerģētikas jautājumiem paredzēts pārrunāt centienus līdz 2014.gadam izveidot ES iekšējo enerģētikas tirgu.

Lielākais prezidentūras laika politiskais pasākums būs novembrī Viļņā paredzētais ES Austrumu partnerības samits, kurā ES cer parakstīt Asociācijas līgumu ar Ukrainu un, iespējams, parafēt šādus līgumus ar Moldovu, Gruziju un Armēniju.

Novembra sākumā Viļņā notiks plaša informācijas un sakaru tehnoloģijām veltīta konference ICT 2013, uz kuru gaida ierodamies līdz 4000 zinātnieku, uzņēmēju un nozares stratēģu, kā arī šai tēmai veltīta starptautiska izstāde. Tai sekos Baltijas jūras reģiona stratēģijas forums, kurā iecerēts pārrunāt vides aizsardzības, enerģētikas, sociālās politikas, satiksmes, lauksaimniecības un citus jautājumus gan reģionālajā, gan nacionālajā, gan vietējo pašvaldību līmenī.

Visas augsta līmeņa apspriedes notiks Viļņā, bet pārējie pasākumi - arī Kauņā, Druskininkos, Traķos, Klaipēdā un citur. Ministru apspriedes tiks rīkotas Nacionālajā mākslas galerijā, darba tikšanās norisināsies izstāžu un konferenču centrā "Litexpo" vai viesnīcās, bet kultūras un reprezentācijas pasākumiem būs atvēlēta atjaunotā Lietuvas Dižkunigaitijas Valdnieku pils, kuras svinīgā atklāšana paredzēta 6.jūlijā, Lietuvas Valsts dienā.

Ar Lietuvas prezidentūras aktualitātēm var iepazīties tās oficiālajā interneta vietnē "www.eu2013.lt". Tajā četrās valodās - lietuviešu, angļu, vācu un franču - būs lasāma informācija par gaidāmajiem pasākumiem, tematiski raksti un intervijas, kā arī skatāmas augstākā līmeņa apspriežu tiešraides un īpašas videoreportāžas no prezidentūras pasākumu norises vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!