Foto: PantherMedia/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) Tiesa otrdien nosodīja Ungārijas lēmumu par tiesnešu obligātu pensionēšanos 62 gadu vecumā līdzšinējo 70 gadu vietā, ko opozīcija uzskata par veidu, kā valdība mēģina atbrīvoties no iespējamajiem kritiķiem.

Tiesnešu pensionēšanās vecuma samazināšana bija daļa no Ungārijas konstitūcijas grozījumiem, kas stājās spēkā 1.janvārī un izpelnījās plašu starptautisku kritiku par demokrātisko vērtību nozīmes mazināšanu.

Eiropas Savienības Tiesa Ungārijas konstitūcijas grozījumus izskatīja, pamatojoties uz ar vecumu saistītu diskrimināciju, lai gan Ungārija, kuras augstākā tiesa atcēla likumu jūlijā, uzstāj, ka tā mērķis ir veicināt gados jaunāku juristu karjeras izaugsmi un standartizēt vecuma ierobežojumus valsts ierēdņiem.

Tomēr ES Tiesa nolēma, ka "radikāla profesionāļu pensionēšanās vecuma samazināšana par astoņiem gadiem nav pasākums, kas nepieciešams, lai sasniegtu mērķi standartizēt valsts sektorā strādājošo pensionēšanās vecumu".

Pensionēšanās vecuma samazināšana "ir nepamatota diskriminācija vecuma dēļ", atzina ES Tiesa, norādot, ka tie, uz kuriem attiecas grozījumu nosacījumi, netika laikus brīdināti un viņiem netika dots laiks, lai sagatavotos piespiedu aiziešanai pensijā.

Ungārijas valdība pēc ES Tiesas sprieduma paziņoja, ka tas pieņemts pēc tam, kad konstitūcijas grozījumi jau ir anulēti, kā arī "valdība nevēlas komentēt lēmumu".

Savukārt vietējā cilvēktiesību aizstāvības grupa pavēstīja, ka ES Tiesas lēmums pieņemts novēloti, jo likums jau ir ietekmējis daudzus Ungārijas tiesnešus un prokurorus.

"Tiesnešus atlaida, apmēram 200 cilvēku jau ir aizvietoti ar gados jaunākiem tiesnešiem," teica organizācijas TASZ pārstāvis Sabolčs Hedi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!