Foto: Reuters/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri ceturtdien vienojušies par sankcijām pret Ukrainas amatpersonām, kas atbildīgas par šonedēļ Kijevā notiekošo vardarbību un pārmērīga spēka pielietošanu pret protestētājiem, ziņo aģentūra AP.

Ārkārtas sēdē pieņemtās sankcijas paredz ceļošanas aizliegumu un līdzekļu iesaldēšanu. Tāpat nolemts aizliegt uz Ukrainu eksportēt policijas aprīkojumu, kas var tikt izmantots represijām.

ES pagaidām nav sagatavojusi sarakstu ar personām, pret kurām sankcijas ir vērstas, tas notiks rīt, kad lēmums tiks oficiāli apstiprināts.

Atbalstu sankciju piemērošanai Briselē pauda arī Latvija.

"Latvija uzskata, ka Ukrainas amatpersonas, uz kuru sirdsapziņas ir neproporcionāla spēka lietošana pret civiliedzīvotājiem un rupji cilvēktiesību pārkāpumi, ir saucamas pie pilnas atbildības. Latvija ir par mērķētām ES sankcijām pret šīm personām, kas paredzētu gan ceļojumu ierobežojumu ieviešanu, gan šo amatpersonu finanšu līdzekļu iesaldēšanu ES teritorijā", norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Ministrs uzsvēra, ka Latvija stingri nosoda Ukrainā notikušo vardarbības eskalāciju un uzskata, ka Ukrainas prezidentam jāuzņemas atbildība par pašreiz valstī notiekošo.

Trešdien sankcijas pret 20 Ukrainas amatpersonām jau ieviesa ASV.

Vēstīts, ka Kijevā jau trešo dienu turpinās asiņainas pret valdību noskaņoto protestētāju un drošībnieku sadursmes. Bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 60 cilvēkus, simti ir ievainoti. Vairāku neapbruņotu demonstrantu nāvē opozīcija vaino milicijas snaiperus.

Tikmēr Iekšlietu ministrija ziņo, ka ceturtdien sašauti 130 drošībnieki, 13 ir miruši.

Notikumiem Ukrainā var sekot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!