Foto: DELFI
Gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās savu pārsvaru pār konkurentiem provizoriskajās aptaujās nostiprinājusi Eiropas tautas partija (ETP).

Londonas ekonomikas skolas un Dublinas Trinitijas koledžas profesoru vadībā organizētā "VoteWatch Europe" aptauja rāda, ka sociālisti varētu iegūt 205 vietas, savukārt ETP paredz 216 mandātus 751 deputātu lielajā parlamentā.

Eiropas Tautas partijā patlaban ietilpst Vācijas Kristīgo demokrātu apvienība, Polijas Pilsoņu platforma, Latvijas "Vienotība", Francijas Tautas kustības savienības, SpānijasTautas partija u.c.

Pārējām partijām, kā jau prognozēts arī iepriekš, būs grūti sociālistiem un ETP nodrošināt nopietnu konkurenci. Pētnieki Eiropas liberāļu un demokrātu apvienībai (ALDE) paredz 63 deputātu vietas, Eiropas apvienotajiem kreisajiem spēkiem un Ziemeļvalstu Zaļajiem kreisajiem spēkiem paredz 49 vietas, Eiropas Zaļajiem prognozēta 41 deputātu mandāta vieta, Konservatīvajiem reformistiem 39, bet galēji labajiem spēkiem paredz 39 vietas jaunajā EP sasaukumā.

"VoteWatch Europe" dati arī atklāj, ka "Briseles monstra" apkarotāju - Nīderlandes politiķa Gērta Vildersa un Francijas labējās "Nacionālās frontes" (FN) līderes Marinas Lepēnas – jaunizveidotā eioroskeptiskā partiju grupa varētu saņemt 38 mandātus.

Aptaujā arī prognozēts, ka problēmas varētu rasties Konservatīvajiem un reformistiem (Latviju šajā grupā arī turpmāk grasās pārstāvēt "Nacionālā apvienība"), proti, par konservatīvajiem savas balsis ir gatavi atdot vēlētāji sešās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, taču, lai izveidotu EP politisko grupu, tai ir jāsastāv no vismaz septiņu valstu politisko partiju pārstāvjiem.

"VoteWatch Europe" līdzīgu vēlēšanu prognozi organizēja arī 2009.gadā, tolaik pētnieki paredzēja precīzi, kam piederēs 720 no tolaik 736 parlamentā esošajām deputātu mandātu vietām.

Jau ziņots, ka Lisabonas līgums paredz jaunu kārtību, pēc kuras EP vēlēšanu uzvarētājs iegūs tiesības nominēt amatam arī Eiropas Komisijas (EK) prezidenta kandidātu. Sociālistu pārstāvis uz šo amatu ir pašreizējais EP prezidents Martins Šulcs, bet ETP marta sākumā notikušajā kongresā nobalsoja par bijušā Luksemburgas premjera Žana Kloda Junkera kandidatūru. Jau ziņots, ka līdz pat ETP kongresa sākumam par nopietnu kandidātu uz EK šefa krēslu tika uzskatīts arī Latvijas ekspremjers Valdis Dombrovskis ( V).

Eiropas Savienībā (ES) vēlēšanas tiks atklātas 22.maijā, Latvijā tās notiks 24.maijā.

Šobrīd Latviju EP pārstāv 9 deputāti: Aleksandrs Mirskis tika ievēlēts no "Saskaņas centra" (SC) un pārstāv EP Sociālistu bloku, "Vienotības" pārstāvji Sandra Kalniete, Krišjānis Kariņš, Inese Vaidere un Kārlis Šadurskis pārstāv Sociālistu lielāko sāncensi ETP. Ivars Godmanis tika ievēlēts no nu jau likvidētās "LPP/LC" un pārstāv Eiropas Liberāļus, bet Alfrēds Rubiks, lai gan līdzīgi kā Mirskis tika ievēlēts no SC, EP pārstāv Eiropas Apvienoto kreiso un Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku konfederālo grupu. 2009.gadā EP tika ievēlēts arī "Tēvzemei un brīvībai" /LNNK" pārstāvis Roberts Zīle, kurš EP pārstāv Eiropas konservatīvos un reformistus, bet Tatjana Ždanoka ievēlēta no "PCTVL" , EP pārstāv Zaļo un Eiropas brīvās apvienības grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!