Foto: AFP/Scanpix
Traģiskā vilciena "Ņevas Ekspresis" spridzināšanas lieta ir atklāta – terora aktu sarīkojis "Kartojevu bandītiskais grupējums", kuru vadīja Burjatijas Saīds, teikts sestdien izplatītajā Krievijas Federālās drošības dienesta (FDD) paziņojumā, ziņo Krievijas masu mediji.

FDD ir saņēmis dokumentālas liecības, ka Kartojevu teroristu grupējums, kas darbojas Ingušijas teritorijā, saistīts ar pērn novembrī notikušo vilciena spridzināšanu, FDD paziņojumu citē "Ria Novosti".

Lai apturētu šī grupējuma darbību, FDD otrdien Ingušijā, Nazraņas rajonā rīkoja operāciju, kuras laikā izcēlās apšaudē un rezultātā astoņi grupējuma dalībnieki tika nošauti. Nošauto vidū ir brāļi Tuhans, Ahmets, Magomets un Nazīrs Kartojevi, kāds A.A. Tihomirovs jeb Burjatijas Saīds, grupējuma finansists, Ingušijas valsts kases darbinieks A.B.Kozdojevs un citi.

Desmit bandas dalībniekus drošībniekiem izdevies aizturēt. Mājā, kurā slēpušies grupējuma dalībnieki, atrasta vairāk nekā tonna amonija salpetra un plastīda, ievērojams ieroču un munīcijas daudzums. Vienā no grupas dalībnieku mājā atrasta arī darbnīca, kur radīti spridzekļi. Šajā nelegālajā darbnīcā esot atrasti pierādījumi grupas saistībai ar vilcina spridzināšanu.

FDD arī noskaidroja, ka kopš pērnā gada novembra līdz februārim šis grupējums sarīkojis 15 citus terora aktus.

Jau ziņots, ka pērn novembrī Novgorodas apgabalā novembrī sprādziena dēļ no sliedēm noskrēja četri vilciena "Ņevas Ekspresis" vagoni; 25 cilvēki gājuši bojā, bet 95 cietušie tika nogādāti slimnīcās. Vēl viena sieviete vēlāk slimnīcā mirusi, un bojāgājušo skaits pieaudzis līdz 26 cilvēkiem.

Federālās drošības dienests ziņojis Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam, ka vilciena katastrofas iemesls bija paštaisītais spridzeklis, kas ekvivalents septiņiem kilogramiem trotila. Krievijas tiesībsargi noskaidrojuši cilvēkus, kas, iespējams, ir saistīti ar vilciena "Ņevas Ekspresis" spridzināšanu. Tiesībsargu rīcībā esošā informācija liecina, ka spridzināšanā bija iesaistīti vairāki cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!