Foto: stock.xchng
Reaģējot uz letālo apšaudi Rīgas kinoteātrī un vadoties pēc pašu pieredzes, Filipīnu laikraksts "Daily Inquirer" izstrādājis ieteikumus, kuriem jāseko, lai izdzīvotu kinoteātrī.

Avīze norāda, ka kinoteātrī "Citadele" filmas "Melnais Gulbis" notikušo slepkavību varēja arī nebūt, ja cilvēki zinātu, kā uzvesties kinoteātrī.

"Ideālā pasaulē mēs varētu nerakstīt šo rakstu. Cilvēki zinātu kā uzvesties, skatoties filmas, un mēs varētu pilnībā izbaudīt savas mīļākās filmas, nepukojoties par citu uzvedību," raksta avīze.

Raksta autori sūrojas, ka regulāri kinoteātri saskaras ar trokšņojošiem un citiem traucējošiem skatītājiem, kurus dažkārt gribas iekaustīt, tāpēc laikraksts piedāvā virkni noteikumu, kā jāuzvedas kinoteātrī, lai paliktu pie dzīvības un veselības.

Ierodies laikus. Tas ir ļoti kaitinoši, kad kavētāji bradā pa tavām kājām, tumsā meklējot savas vietas. Nopietni, cik grūti ir ierasties uz filmu laicīgi? Tu par to samaksāji, vai tad tu nevēlies redzēt visu filmu?

Aizveries. Parunāt var vēl reklāmu laikā, bet, tiklīdz sākas filma, aizveries. Mēs negribam zināt, kas notiks tālāk, mēs nevēlamies dzirdēt tavus komentārus, mēs nevēlamies dzirdēt, ko tu prasi saviem draugiem par ainu, ko tu nesaprati, mums ir vienalga, ka tavs draugs tevi krāpj. Nekas no tā, ko tu saki, nebūs interesantāks par filmu, par kuru mēs samaksājām. Un mēs samaksājām, lai dzirdētu aktierus runājam, nevis tevi. Ja tu vēlies runāt, skatoties filmu, nopērc DVD un paliec mājās.

Izslēdz telefonu. Nepietiek ar skaņas izslēgšanu. Mobilā telefona ekrāna gaisma ir tik pat kaitinoša kā zvans. BBC to dēvē par gaismas piesārņojumu, un viņiem ir taisnība.

Aizmirsti par sociālo komunikāciju. Pretojies kārdinājumam apskatīties savu "Facebook" un tvitera profilu. Kāpēc tu maksāji par kino biļeti, ja tu vēlies tikai sērfot internetā?

Neatbildi uz telefona zvaniem. Tiešām neuzdrošinies. Ja tas ir patiešām svarīgi un tev patiešām vajag parunāt ar zvanītāju, izej ārā no zāles. Mums nav nekādas intereses par tavu sarunu.

Nespārdies. Tu neesi nekāds bērns, kas kritis histērijā. Tu neesi Džekijs Čans. Kāpēc tu nevari rimties? Nespārdi mūsu krēslus. Atrodi savu vietu, iekārtojies ērti un beidz kustēties. Atceries, ka tu samaksāji tikai par vienu vietu. Krēsls tev priekšā nav tavējais. Tas nav tavs cietoksnis, tu to nevari spārdīt.

Beidz čabināties. Mēs saprotam, ir jautri ēst filmas skatīšanās laikā. Mums tas arī patīk. Bet klausīties tavā čipsu pakas čaukstoņā nav aizraujoši, tas ir kaitinoši. Ja tev pavisam noteikti vai pačabināties, dari to filmas skaļo ainu laikā, lai mēs to nedzirdētu.

Nespēlē spēles. Mēs nejokojam - mēs esam redzējuši kino cilvēkus spēlējam spēles savos telefonos un citās portatīvās ierīcēs. Un atkal, kāpēc tērēt naudu par biļeti, ja tu vēlies darīt kaut ko citu?

Pačurā pirms filmas. Aizej uz tualeti pirms filmas, tā tu neko nezaudēsi no filmas un netraucēsi mums.

Kinoteātris nav bērnudārzs. Ņem savus bērnus līdzi tikai uz viņa vecumam piemērotām filmām. Tad viņš nebūs nogarlaikojies līdz brēkšanai un netraucēs pārējos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!