Foto: AP/Scanpix

Sestdien Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos, lai piedalītos militārās mācībās, ieradušies aptuveni 150 ASV karavīri – 173. sauszemes spēku brigādes desanta rota, vēsta portāls "Delfi.lt".

Karavīri Lietuvā paliks vismaz līdz gada beigām. Latvijā ASV desantnieki ieradās jau ceturtdien. 

"Šī Lietuvai ir ļoti svarīga diena. Briesmu priekšā mēs redzam, kuri ir mūsu īstie draugi. Amerikāņu karavīru klātbūtne nostiprina mūsu drošību," sagaidīšanas ceremonijā norādīja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Es gribētu teikt, ka tam ir simboliska nozīme un jēga. Jārunā nevis par skaitu, bet par simboliku. Tā ir svarīga ar to, ka katra intervence Lietuvas teritorijā tagad nozīmēs intervenci NATO teritorijā. Un, ja cietīs kaut viens mūsu ciemiņš, tas nozīmēs atklātu konfrontāciju ne vairs ar Lietuvu, bet ar ASV," uzsvēra prezidente.

Militārās mācības ir daļa no ASV kājnieku apmācību paplašinātā aktivitāšu klāsta Baltijā un Polijā, kas saistīts ar Krievijas agresiju Ukrainā. Maskava martā anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet tūkstošiem Krievijas karavīru koncentrējas pie Ukrainas robežām. Savukārt Ukrainas austrumu reģionos prokrieviski noskaņoti aktīvisti ir ieņēmuši virkni valdības iestāžu ēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!