Foto: AFP/Scanpix

Sarkanā Krusta vadība nolēmusi veikt divus ārkārtas palīdzības lidojumus uz Jemenas galvaspilsētu Sanu. Tiek ziņots, ka līdz ar karadarbību galvaspilsētā šobrīd ir humanitārā krīzē. Tikmēr Pakistāna pieļauj pievienošanos Saūda Arābijas vadītajam uzbrukumam.

Saūda Arābija hutu nemiernieku pārņemtās Jemenas daļas bombardē jau 12 naktis no vietas, ziņo BBC. Pēdējās dienās kaujas īpaši pieaugušas apmēros dienvidu piekrastes pilsētā Adenā.

Dažu nedēļu laikā nogalināti vismaz 500 cilvēki. Tāpat ir ļoti liels skaits ievainoto, tāpēc Sarkanais Krusts uz galvaspilsētu nosūtīs kravas lidmašīnu ar pirmās nepieciešamības medikamentiem, kā arī nelielu pasažieru lidmašīnu ar medicīnisko personālu.

Lidmašīnas ieguvušas atļauju nolaisties, taču tiek gaidīta arī atļauja uz Adenu nosūtīt kuģi ar ķirurgiem.

Sarkanā Krusta pārstāve Mērija Feghali norāda, ka situācija ir kritiska. "Cilvēki nevar doties nopirkt ēdienu, zinām, ka ir ūdens trūkums, jo ūdens caurules ir cietušas uzlidojumos. Cenšamies palīdzēt, kā vien spējam, bet situācija pilsētā ir kritiska."

Sarkanais Krusts ir lūdzis 24 stundu uguns pārtraukšanu, lai spētu sniegt palīdzību Adenā, arī Krievija aicinājusi ANO Drošības padomi atbalstīt "humanitāro pauzi". Tikmēr Pakistānas parlaments jau tuvākajā laikā lems, vai pievienoties Saūda Arābijas uzlidojumu kampaņai.

Pakistāna līdz šim no valsts jau evakuējusi ap 800 cilvēku, tostarp no Sanas ar lidmašīnām - ap 170. Ar Saūda Arābiju evakuācijas reisus saskaņojušas arī Ķīna, Ēģipte un Džibuti. Tikmēr Krievija, Indija un Indonēzija jau ir noslēgusi evakuācijas kampaņas kara plosītajā valstī.

Hutu nemiernieki jau vairāku mēnešu garumā sīvās cīņās ar Jemenas valdības armiju ir to atspieduši uz valsts dienvidiem un austrumiem. Pirms divām nedēļām valsti bija spiests pamest arī prezidents Abdrabuhs Hadi.

Huti esošo valdību vēlās gāzt, jo tā esot korumpēta. Kaujiniekus atbalsta arī "Arābu pavasarī" gāztā prezidenta Ali Abdulaha Saleha spēki. Saūda Arābija arī apgalvo, ka viņiem militāru palīdzību sniedz Irāna, kas gan savu iesaisti noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!