Foto: AFP/Scanpix

Serbija ceturtdien izklāja sarkano paklāju Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, kurš laikā, kad Maskava starptautiskajā arēnā kļūst arvien izolētāka, ieradies vizītē, lai stiprinātu saites ar savu uzticamo Eiropas sabiedroto.

Tūkstošiem cilvēku Belgradā sastājās ielu malās, lai sveiktu autoritāro Kremļa līderi, kurš piedalījās armijas parādē par godu Belgradas atbrīvošanai no vācu iebrucējiem.

Pirmā armijas parāde Belgradā 30 gadu laikā tika rīkota četras dienas agrāk, nekā tai vajadzēja būt, lai sakristu ar Putina vizītes laiku.

"Krievija, tāpat kā tas ir bijis agrāk, vienmēr raudzīsies uz Serbiju kā uz savu tuvāko sabiedroto," Putins sacīja pēc sarunām ar savu Serbijas kolēģi Tomislavu Nikoliču.

"Nākamgad maijā mēs kopā svinēsim lielās uzvaras 70.gadadienu," militārās parādes laikā sacīja Putins, vēršoties pie pūļa, kas vairākkārt izsauca viņa vārdu. "Tas ir mūsu kopīgais pienākums - atcerēties Otrā pasaules kara mācības un iestāties pret mēģinājumiem glorificēt nacistus un viņu sabiedrotos, apvienot centienus, lai Eiropas kontinentā radītu uzticības atmosfēru un savstarpējo sapratni," viņš sacīja.

Spītējot stiprajam lietum, Belgradas parādē piedalījās vairāk nekā 3000 karavīru, tās gaitā notika Krievijas lidmašīnu figūrlidojumi. Zīmīgā kārtā parādē nepiedalījās neviena ASV amatpersona.

Serbija Putina vizīti izmantoja, lai kārtējo reizi apliecinātu, ka tā Krievijai ir lojāls draugs.

Kaut gan Serbija vēlas iestāties Eiropas Savienībā (ES), tā atteikusies pievienoties arvien bargākajām ES sankcijām pret Krieviju.

"Serbija nenoteiks sankcijas Krievijai. Šī valdība to nedarīs," pēc sarunām ar Putinu sacīja Serbijas premjerministrs Aleksandrs Vučičs.

Krievijas un Serbijas līderi tikšanās laikā runāja arī par ekonomiskās sadarbības uzlabošanu, konkrēti - lauksaimniecības jomā.

Putins norādīja, ka, ņemot vērā ES sankcijas, "Serbijai šis ir īstais brīdis, lai ieņemtu vietu Krievijas tirgū".

Izvēle, kas ir Serbijas priekšā, kļūst arvien sarežģītāka. Tai ir jāizšķiras par to, vai nu turpināt oficiāli deklarēto ceļu uz ES, vai arī atteikties no šī mērķa un nostiprināt saites ar Krieviju - tradicionālo dienvidslāvu sabiedroto.

Vairākas Rietumu amatpersonas norādījušas, ka militāras parādes rīkošanai par godu līderiem, kura armijas iebrukušas Ukrainā, diez vai būs pozitīvs iespaids attiecībā uz Serbijas deklarētajiem mērķiem par pievienošanos Rietumu aliansēm.

Kremļa amatpersonas brīdinājušas Serbiju - ja tā iestāsies ES, kas gan agrākais varētu notikt 2020.gadā, tā zaudēs izdevīgo brīvās tirdzniecības līgumu ar Krieviju.

Vēl pirms Putina ierašanās tika izteikti pieņēmumi, ka viņš vizītes gaitā pastiprinās spiedienu pret Serbiju saistībā ar Krievijas kontrolētā gāzes vada būvniecības plāniem.

Serbija pēdējā laikā ļāvusi noprast, ka tā pakļausies ES prasībām un atteiksies no gāzesvada "Dienvidu straume" sava sektora būvniecības. Pa jauno gāzes vadu Krievijas gāzi ieplānots piegādāt Eiropai, apejot Ukrainu.

Serbijas premjerministrs Vučičs pagājušajā nedēļā sacīja, ka "nebūtu jēgas" būvēt gāzes vadu, ja ES un Krievijas starpā nav panākta vienošanās par tā likumību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!