Foto: AFP/Scanpix

Zviedrijas vidienē, Vestmanlandes novadā, piekto dienu plosās liels mežu un krūmāju ugunsgrēks, kas tiek uzskatīts par nopietnāko valsts jaunāko laiku vēsturē, raksta "The Local".

Liesmas šobrīd pārņēmušas 5000 līdz 10 000 hektāru teritoriju, un ugunsdzēsēji lēš, ka zemdegu dzēšanai būs vajadzīgas nedēļas vai pat mēneši. "Deg dziļi un lielā platībā," laikrakstam "Expressen" sacījis ugunsdzēsības dienesta vadītājs Pērs Hultmans.

Pirmdienas pēcpusdienā glābšanas dienesti evakuējuši deviņus brīvprātīgos, kas bija nonākuši uguns ielenkumā, bet vakarpusē arī kāda ciema iedzīvotājus. Pagaidām uguns nekur ēkas neapdraud, bet evakuāciju paredzēts turpināt.

Ugunsgrēks sākās pagājušajā ceturtdienā pie Sālas un tā cēloņus nav izdevies noskaidrot.

Dzēšanas darbos iesaistīti ugunsdzēsēji no Vestmanlandes, Uplandes, Stokholmas un pat Gotlandes. Viņiem palīdz karavīri un aptuveni simts brīvprātīgie, bet ārkārtējo situāciju dienesti paziņojuši, ka vairs nepieņems palīgā privātpersonas, jo tas ir pārāk bīstami.

Sešiem helikopteriem drīzumā pievienosies vēl trīs militārie helikopteri, bet darbu apgrūtina biezie dūmi. Itālija solījusi sūtīt palīgā specializētu lidmašīnu, bet tās ierašanās aizkavējusies.

Situāciju vēl vairāk sarežģī karstais un vējainais laiks. "Kļūst aizvien karstāks un karstāks, un vējš tikai pieņemas spēkā," avīzei "Expressen" sacījis ārkārtējo situāciju dienesta preses pārstāvis Frēdriks Ēriksons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!