Foto: LETA

Francijā problēmas, kas saistītas ar aizvainojumu, tiekot risinātas tiesiskā ceļā, nevis ar ''kalašņikoviem'', komentējot janvāra traģiskos notikumus Parīzē, intervijai Latvijas Televīzijas raidījumam "1:1" norādīja Francijas vēstnieks Latvijā Stefans Viskonti.

''Mēs uzskatām, ka ir iespējams smieties par visu likuma ietvaros,'' intervijā pavēstīja Viskonti, uzsverot, ka karikatūras ir sena tradīcija Francijā.

Francijas vēstnieks pavēstīja, ka, viņaprāt, Francijas prese nemainīs savu nostāju: ''Problēma nav konkrēti šajās karikatūrās, vai šajā avīzē, jautājums ir par publiskās telpas tiesību kritizēt.''

Viņš arī pastāstīja, ka Francijā reliģija pieder pie privātās sfēras un publiskajā telpā, piemēram, skolās un slimnīcās, reliģiski aspekti netiekot integrēti.

Taujāts par to, kas būtu jādara, lai uzlabotu drošību Francijā un visā Eiropas Savienībā (ES), Viskonti norādīja, ka jāveicina sadarbība un informācijas apmaiņa starp valstu speciālajiem dienestiem, tajā skaitā informācijas apmaiņa par pasažieriem - nepieciešams veidot vienotu pasažieru reģistru. Taču, šāda reģistra izveides process var būt sarežģīts, jo tas skar indivīda tiesības, prognozēja vēstnieks. Tāpat nepieciešams atrast veidu, kā kontrolēt interneta platformas, kurās teroristi apmainās ar informāciju un rekrutē uz Sīriju arvien jaunus kareivjus.

Vēstnieks noraidījis pārmetumus, par to, ka Francijas integrācijas politika būtu izgāzusies, norādot, ka "tie ir atsevišķi gadījumi un tādi vienmēr būs."

Jau ziņots, ka 7. janvārī bruņotā uzbrukumā satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē teroristi, kurus vēlāk identificēja kā brāļus Šerifu un Saīdu Kuaši, nošāva 12 cilvēkus.  Savukārt citā uzbrukumā 8.janvāri Parīzes piepilsētā tika nogalināta policiste. Asiņainie notikumi Parīzē turpinājās arī 9.janvārī, kad Amedijs Kulibali sagrāba ķīlniekus košera veikalā. Ķīlnieku krīzē bojā gāja četri cilvēki. Policijas operāciju laikā, nogalināti gan brāļi Kuaši, gan Kulibali.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!