Foto: Reuters/Scanpix

Francijā apzagts pēc Krievijas pasūtījuma būvētais "Mistral" klases helikopteru desanta kuģis "Vladivostoka", atsaucoties uz Francijas laikrakstu "Lepoint", vēsta "Ukrainskaja Pravda".

No kuģa, kurš pietauvots Sennazēras ostā, aiznesti datoru cietie diski, datu pārraides aparatūra un cita augsti tehnoloģiska aparatūra, ko uzstādījusi kompānija "Thales". Zādzības fakts konstatēts 25. novembrī, ziņo laikraksts.

Policija informējusi, ka ielaušanās pazīmes uz kuģa nav konstatētas, bet izmeklēšanas versijas netiek atklātas. Tikmēr avots Francijas Aizsardzības ministrijā "Lepoint" norādījis, ka Krievijas jūrnieki pagaidām aizdomās par zādzību netiek turēti.

Vēstīts, ka Francija 2011. gadā piekrita būvēt un pārdot Krievijai divus "Mistral" klases desantkuģus. Pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015. gadā. Taču Krievijas agresijas Ukrainā dēļ pret Parīzi ir vērsts liels starptautisks spiediens, lai tā kuģus Krievijai nepārdod.

Francijas prezidents Fransuā Olands 25. novembrī paziņoja, ka kuģa piegāde Krievijai ir atlikta. Krievija solīja līguma nepildīšanas gadījumā tiesāties ar Franciju.

Tikmēr Krievijas jūrnieki jau kopš vasaras ir Francijā un ieziet apmācības uz "Vladivostoka" kuģa. Pagājušajā nedēļā tika ziņots, ka Krievijas jūrniekiem liegta uzkāpšana uz karakuģa.

Francijai priekšā ir grūta izvēle. Līguma laušana tai izmaksātu miljardiem dolāru un apdraudētu daudzas darbvietas, bet kuģu piegāde Krievijai, visticamāk, izpelnīsies asu NATO kritiku un pastiprinās bažas Polijā un Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!