Foto: AFP/Scanpix
Francijā Jaungada naktī tika aizdedzinātas 1193 automašīnas, otrdien paziņoja iekšlietu ministrs Manuels Valss.

Automašīnu dedzināšana Francijā Jaungada naktī ir kļuvusi par nosodāmu tradīciju, kuru kopš deviņdesmitajiem gadiem piekopj galvenokārt jaunieši. Tas gan tiek darīts tikai ar stāvošām automašīnām, kurās nav cilvēku.

Dati par Jaungada naktī aizdedzināto automašīnu skaitu iepriekš tika publiskoti tikai pirms trim gadiem, kad 2009. un 2010.gada mijā tas bija izdarīts ar 1147 mašīnām.

Bijušā prezidenta Nikolā Sarkozī konservatīvā valdība nolēma izbeigt šo datu publiskošanu, lai neveicinātu šo tradīciju, kurā jauniešu grupas no dažādām pilsētām vai rajoniem sacenšas savā starpā. Pašreizējā prezidenta Fransuā Olanda sociālistu valdība ir nolēmusi rīkoties pretēji, uzskatot atklātību par labāko metodi šīs tradīcijas iznīdēšanai.

Automašīnu dedzināšanas tradīcija Jaungada naktī Francijā aizsākās deviņdesmitajos gados rajonā ap Strasbūru.

Valss otrdien paziņoja, ka visvairāk aizdedzināto automašīnu bija Parīzes tuvumā esošajā Sensendenī departamentā, kur 2005.gada rudenī automašīnu dedzināšana bija kļuvusi par jauniešu protestu izpausmi. Nākamajā vietā pēc aizdedzināto automašīnu skaita bija divi departamenti ap Strasbūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!