Foto: AFP/Scanpix
Francijas valdība piektdien noraidījusi tīmekļa vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža lūgumu pēc patvēruma, paziņojot, ka viņam nedraud tūlītējas briesmas.

Asanžs patvērumu lūdza atklātā vēstulē Francijas valdībai, kas piektdien tika publicēta laikrakstā "Le Monde".

Francijas prezidenta Fransuā Olanada birojs viņa lūgumu noraidīja, paziņojot, ka Asanžam nedraud tūlītējas briesmas un viņš ir pakļauts Eiropas līmeņa aresta orderim.

Asanžs vēstulē raksturoja sevi kā žurnālistu, kuru profesionālās darbības dēļ vajā un kuram draud ar nāvi Savienoto Valstu varasiestādes.

Asanžs, kuram piektdien palika 44 gadi, kopš 2012.gada jūlija uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos divām sievietēm.

Asanžs noliedz savu vainu šajās apsūdzībās un uzskata, ka izdošana Zviedrijai novedīs pie viņa nodošanas ASV, kur būs jāstājas tiesas priekšā par "WikiLeaks" publicētajiem slepenajiem ASV militārajiem un diplomātijas dokumentiem.

2010.gadā "WikiLeaks" pārsteidza pasauli, publiskojot simtiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumu diplomātisko vēstuļu, kas apkaunoja daudzas valdības visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!