Foto: AFP/Scanpix
Francijas prezidents Fransuā Olands paziņojis, ka saskaņā ar vienošanos ar Krieviju, Parīze "nekādus sodus" par kara kuģu "Mistral" nepiegādāšanu Maskavai nemaksās.

Vienošanās ar Krieviju paredz, ka tiek izskatīta tikai Krievijas jau samaksātās summas atgriešana un kompensācija par jūrnieku apmācīšanas izdevumiem.

Olands, kurš apmeklēja paplašinātā Suecas kanāla atklāšanas ceremoniju Ēģiptē, paziņoja, ka Francijai arī nebūs grūtību atrast kuģiem jaunus pircējus.

Iepriekš Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns intervijā RTL pastāstīja, ka vairākas valstis jau izteikušas interesi par "Mistral" kuģu iegādi.

Vairāki eksperti gan uzskata, ka pircējus atrast nebūs viegli. Piemēram, kompānijas "Jane's" eksperts Bens Murss intervijā "Associated Press" skaidrojis, ka tuvākajos desmit gados pasaulē varētu būt pieprasījums tikai pēc 26 šādiem kuģiem valstīs, kurām Francija var tos likumīgi pārdot. Potenciālie pircēji ir Turcija, Kanāda, Indija, Austrālija un Singapūra.

Problēma ir tā, ka šīs valstis neplāno, ka kuģi varētu tikt piegādāti ātrāk par 2020.gadu, un tām patlaban šādam pirkumam nav atvēlēti līdzekļi.

Francija "Mistral" kara kuģus Maskavai piegādāt atteicās pēc tam, kad Krievija anektēja Krimu un iesaistījās konfliktā Austrumukrainā.

Trešdien tika paziņots, ka Krievija un Francija vienojušās par līguma anulēšanu un Parīze jau atmaksājusi Maskavas pārskaitīto priekšapmaksu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!