Foto: AFP/Scanpix

Francija oficiāli ierosinājusi veidot Eiropas Savienības (ES) robežapsardzes korpusu, lai labāk rūpētos par bloka ārējām robežām, kurām plūst pāri milzīgs skaits imigrantu un bēgļu, ceturtdien sacīja avots ES.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs nāca klajā ar šo priekšlikumu sarunās ar 27 ES dalībvalstu kolēģiem Luksemburgā. Sīkāk to paredzēts apspriest nākamās nedēļas samitā Briselē, teica avots, kas vēlējās palikt anonīms.

Īstermiņā Kaznēvs aicināja uz "attīstību virzienā uz Eiropas robežsargu sistēmu", sacīja avots. Viņš skaidroja, ka dalībvalstis ES robežaģentūrai "Frontex" nodrošinātu "ikgadēju robežsargu kvotu", taču katra valsts "saglabātu kontroli pār tās teritorijas ārējām robežām".

Patlaban "Frontex" iespējas kontrolēt robežas ir "ierobežotas", atzina avots. "Ilgākā termiņā būtu jānāk klajā ar ambiciozāku sistēmu, kuras mērķis būtu Eiropas robežapsardzes spēku radīšana," atsaucoties uz Kaznēvu, skaidroja avots.

Šis spēks būtu pakļauts "Frontex", un dalībvalstu spēki darbotos no tā atsevišķi.

Tomēr analītiķi uzskata, ka pierobežas valstis nevēlēsies nodot savu robežu kontroles tiesības citām ES dalībvalstīm un ka Briselei nāksies samierināties ar mazāk ambiciozu ieceri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!