Foto: AFP/Scanpix

Apmēram 1000 Francijas grāmatu tirgotavās parādījies traktāts "La Voie du Musulman" ("Musulmaņa ceļš"), kurā aicināts sākt svēto karu un mudināts nogalināt "neticīgos". Tas sabiedrībā izsaucis sašutumu, un izskanējuši aicinājumi izņemt grāmatu no apgrozības.

Musinošais sacerējums atrodams starp lētām lubenēm un bērnu grāmatām, un, pateicoties kāda Libānas izdevēja centieniem, šo grāmatu var atrast simtiem lielveikalu un ķēdes grāmatu veikalu plauktos tieši musulmaņu svētā mēneša ramadāna laikā.

Grāmatas pretinieki to sauc par islāmistu propagandu, citējot tajā atrodamos apgalvojumus, ka neticība ir "sodāma ar nāvi" un "musulmaņiem vajadzētu izveidot visa veida ieroču rūpnīcas un ražot visus pasaulē izmantotos ieroču veidus, (..) pat ja tas kaitē valsts labklājībai", vēsta franču laikraksts "Le Figaro".

Apmēram 18 000 cilvēku parakstījuši interneta petīcijas, aicinot tādas lielveikalu ķēdes kā "Carrefour" izņemt grāmatas no apgrozības, tomēr līdz šim musinošais traktāts joprojām atrodams daudzu tirgotavu plauktos.

""Carrefour" pārdod propagandu, kas aicina uz slepkavību, tā ir līdzdalība noziegumā," raksta viens no petīciju parakstītājiem.

"Grāmata "Musulmaņa ceļš" jāizņem no "Carrefour", "FNAC" un "Amazon" plauktiem. [Tā ir] kūdīšana uz naidu," savukārt pieprasa tvītotājs @U235555.

Tikmēr grāmatas izdevējs sarunā ar telekanālu "France Télévisions" uzbrukumus Alžīrijas Šeiha Abu Bakr al Džazairi sacerējumam nosaucis par "apbēdinošiem".

Apgāda "Albouraq" vadītājs Mansūrs Mansūrs skaidro, ka visa kritika tiek vērsta pret "divām vai trijām lapaspusēm, kurās sludināti protesti", lai gan traktāts ir 500 lappušu bieza grāmata. Turklāt pirmo reizi šis darbs franču valodā pārtulkots jau 1985.gadā.

"Šausmīgi, ka šo grāmatu sauc par pamācību džihādistiem," atzinis Mansūrs.

Arī viņam internetā ir atbalstītāji. Tvītotājs @tekinfonumerik raksta: ""Musulmaņa ceļš" ir propaganda!!!! Vai tu to izlasīji, pirms runā muļķības? Smadzeņu skalošana vai viduvēja žurnālistika."

Francijas valdība jau ir informēta par grāmatas esamību un saņēmusi jau vairākus zvanus uz vasarā izveidoto uzticības tālruni. Tas ir viens no pasākumiem, kurus valdība ieviesusi, lai novērstu uzbrukumus, kurus Francijā varētu sarīkot no Sīrijas atgriezušies cīņās rūdītie teroristi.

Tomēr valdība vēl nav rīkojusies, lai grāmatu aizliegtu vai izņemtu no aprites, "Le Figaro" pavēstījis kāds vārdā neminēts avots, kas gan apliecinājis, ka šobrīd situācija tiekot risināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!