Foto: AFP/Scanpix
Sennazērā, Francijā, ceturtdien ūdenī nolaists otrs Krievijai uzbūvētais "Mistral" klases helikopteru bāzes kuģis.

Kuģa "Sevastopol" nolaišana ūdenī notika bez lielas interesentu klātbūtnes. Kuģis atradās sausajā dokā, kas tad tika piepildīts ar ūdeni.

Kā vēsta Francijas medijs "OuestFrance", pirmā "Mistral" klases karakuģa - "Vladivostok" - nodošana Krievijai bijusi ieplānota 14.novembrī, bet tas joprojām ir pietauvots Sennazēra ostā.

Francija 2011.gadā piekrita uzbūvēt un pārdot Krievijai divus "Mistral" klases desantkuģus. Atbilstoši sākotnējam plānam pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015.gadā. Taču, ņemot vērā situāciju Ukrainā, Francija tika pakļauta lielam starptautiskās sabiedrības spiedienam attiecībā uz šo darījumu, un septembrī tā atlika pirmā "Mistral" klases kuģa piegādi.

Francijai priekšā ir grūta izvēle. Līguma laušana tai izmaksātu miljardiem dolāru un apdraudētu daudzas darbvietas, bet kuģu piegāde Krievijai, visticamāk, izpelnīsies asu NATO kritiku un pastiprinās bažas Polijā un Baltijas valstīs.

Cerības, ka septembrī noslēgtais pamiers Austrumukrainā varētu dot pamatu karakuģu piegādei, izrādījušās maldinošas, jo kaujas Ukrainas austrumos turpinās un no reģiona pienāk ziņas, ka Krievija turpina iesūtīt tur savus militāros papildspēkus.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!