Foto: EPA/LETA
Antisemītisko uzbrukumu skaits Francijā gada pirmajos septiņos mēnešos gandrīz dubultojies, atsaucoties uz Francijas Valsts galveno ebreju grupu, vēsta ziņu aģentūra AFP.

Jūlija beigās reģistrēti 529 antisemītiski uzbrukumi, tai skaitā, vardarbība pret cilvēkiem, ļaunprātīga dedzināšana un vandālisms. Pērnajā gadā šajā laikā tika reģistrēti gandrīz uz pusi mazāk uzbrukumu – 276, vēsta Ebreju iestāžu padome Francijā.

Ebreju iestāžu padome Francijā norāda, ka bažas rada ne tikai lielais antisemītisko uzbrukumu skaits Francijā, bet arī jaunie vardarbības veidi pret ebrejiem, tostarp organizētu grupējumu uzbrukumi. Grupējumi uzbrūk sinagogām, vēršas pret ebreju uzņēmumiem un pastrādā "teroristiskus uzbrukumus".

Padome vērš uzmanību, ka vairāki ebreji ir atstājuši Franciju "antisemītisma gaisotnes" dēļ un devušies uz Izraēlu.

Francijā dzīvo aptuveni 500 000 – 600 000 ebreju. Jāpiemin, ka Francijā ir lielāka ebreju diaspora Eiropā, kā arī Francija ebreju skaitu ziņā ieņem trešo vietu pasaulē aiz Izraēlas un ASV. Francija ir arī lielākā musulmaņu diaspora Eiropā, valstī dzīvo aptuveni pieci miljoni musulmaņu.

Ebreju uztraukumu un bažas par savu drošību radījuši daudzkārtējie uzbrukumi, kā arī rabīna un trīs ebreju bērnu slepkavības 2012. gadā Francijas pilsētā Tulūza.

Francijā ir arī audzis atbalsts galēji labējām partijām, piemēram, Francijas Nacionālajai frontei, kurai jau izteiktas apsūdzības par antisemītisma atbalstīšanu.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz portālu "The New York Times", jau ziņoja, ka Konflikts Gazā ir vairojis negatīvu reakciju pret ebrejiem Eiropā. Draudi, pat vardarbīgi uzbrukumi ebrejiem arvien vairāk konstatējami Eiropas valstīs: Vācijā, Itālijā un Austrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!