Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Francijas prezidents Nikolā Sarkozī uzstāj, ka, neskatoties uz starptautisko spiedienu, Francijai jāpiegādā "Mistral" klases desanta kuģus Krievijai, vēsta AFP.

"Var strīdēties par to, vai piegādāt kuģus, bet es atbalstu pozīciju, ka mums tas ir jādara, un mēs to varam pamatot," viņš paziņoja.

"Es nevaru pieņemt to faktu, ka mēs paziņojām par lēmumu pirms NATO samita iesaldēt darījumu, jo to palūdza izdarīt ASV prezidents. Francijai patstāvīgi jālemj, kas tai jādara," atzīmēja Sarkozī.

Francijas prezidents Fransuā Olands pēc G2 samita Austrālijas pilsētā Brisbenā apgalvoja ka, pieņemot lēmumu par kuģu piegādi, neietekmēsies no ārvalstu partneru padomiem.

"Es pieņemšu savu lēmumu bez jebkāda ārēja spiediena, pamatojoties uz diviem kritērijiem: Francijas interesēm un manam situācijas novērtējumam," viņš atklāja.

Jau vēstīts, ka Francija 2011.gadā piekrita uzbūvēt un pārdot Krievijai divus desantkuģus. Atbilstoši sākotnējam plānam pirmo kuģi bija paredzēts piegādāt oktobrī vai novembrī, bet otro - 2015. gadā. Tomēr pirmā kuģa nodošana vēl nav notikusi Krievijas agresijas Ukrainā dēļ.

Kā zināms, novembra sākumā par kuģu nodošanas datuma izpaušanu atlaists projekta vadītājs, Francijas karakuģa uzņēmuma DCNS darbinieks Īvs Destifaniss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!