Foto: AFP/Scanpix
Vairāki desmiti policistu otrdien Parīzē un Kalē padzina simtiem nelegālo imigrantu.

Parīzē imigranti bija patvaļīgi ierīkojuši nometni zem viena no metro tiltiem pilsētas ziemeļdaļā.

Nometnē mita vairāk nekā 350 nelegālie imigranti. Lielākā daļa no viņiem ir ieradušies no Sudānas, taču starp tiem ir arī eritrejieši, somāļi un ēģiptieši.

Nometne parādījās jau 2014.gada vasarā, taču kopš aprīļa, kad laikapstākļi atļāva atkal jauniem nelegālo imigrantu pūļiem doties ceļā pār Vidusjūru, tās iemītnieku skaits strauji pieauga.

Jau nedēļas nogalē varasiestādes ap nometni izvietoja plakātus, aicinot patvaļīgi izveidotās nometnes iemītniekus 48 stundu laikā to atstāt, bet otrdien agri no rīta policija nometni ielenca.

Nelegālie imigranti, kuru vidū lielākā daļa ir vīrieši, autobusos tika aizvesti uz dažādām patversmēm Parīzes apkārtnē.

Kā liecina aptauja, kuru pagājušajā nedēļā veica varasiestādes un organizācijas, kas sniedz atbalstu patvēruma meklētājiem, 160 no nometnes iemītniekiem vēlas palikt Francijā, bet 200 pārējo vēlas doties uz Lielbritāniju vai Ziemeļvalstīm.

"Mēs esam noraizējušies. Mums teica, ka viņi tiks pāris dienas aizturēti, bet mēs nezinām, ko tas nozīmē, īpaši tādēļ, ka daži no viņiem šeit atrodas nelegāli," sacīja vietējā aculieciniece Kristiāna.

Nometne tika novākta mierīgi, saujiņai demonstrantu saucot "solidaritāti ar imigrantiem".

Veselības ministre Marisola Turēna sacīja, ka tas tika darīts sanitāru iemeslu dēļ.

"Nometnes vienmēr ir riskantas attiecībā uz epidēmijām un veselību. Pirmkārt un visvairāk cilvēkiem, kas tajās dzīvo. Tādēļ nometnes nojaukšana ir atbilde uz veselības prasībām," ministre sacīja Francijas radio.

"Mums jāpārliecinās, ka viņi visi tiek izvietoti citur un labos apstākļos," piebilda Turēna.

Tikmēr apmēram 300 kilometrus uz ziemeļiem policija padzina apmēram 140 imigrantus no divām improvizētām nometnēm Kalē. Arī tajās neviens vardarbīgi nepretojās.

Viena no nometnēm bija ļoti tuvu Lamanša tunelim, pa kuru imigranti cer sasniegt Lielbritāniju.

"Nebija oficiālas informācijas," sacīja Sesila Bosī no labdarības grupas "Medecins du Monde".

"Kad ieradās varasiestādes, visi aizbēga. Policija viņiem lika paņemt savas mantas un doties projām," sacīja organizācijas pārstāve.

AFP reportieri Kalē novēroja vispārēju apjukumu. Daži imigranti devās pilsētas centra virzienā.

"Kas notiek?" jautāja kāds samulsis vīrs no Sudānas, kurš bija nonācis Kalē pirms trim dienām pēc ceļojuma caur Ēģipti un Itāliju.

Spriedze Kalē nometnēs dažkārt novedusi pie vardarbības.

Pirmdien izcēlās kautiņš starp Sudānas un Eritrejas imigrantiem, kurā 24 cilvēki guva savainojumus, no kuriem 14 bija nepieciešama ārstēšana slimnīcā.

Apmēram 2500 imigrantu, lielākoties no Sudānas, Eritrejas un Sīrijas, dzīvo improvizētā telšu pilsētiņā Kalē, kura iesaukta par "Džungļiem".

Šogad Itālijas krastos izcēlušies jau vairāk nekā 40 000 nelegālo imigrantu un apmēram 1770 gājuši bojā ceļā.

Eiropas Komisija trešdien aicināja dalībvalstis uzņemt 20 000 bēgļu no Sīrijas un pieņemt 40 000 patvēruma meklētāju no Sīrijas un Eritrejas, kas jau nokļuvuši Itālijā un Grieķijā. Tomēr Francija un Vācija ieceri noraidīja kā nepietiekami sabalansētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!