Foto: AFP/Scanpix

Krievija vada jau desmitgadi ilgstošu Eirāzijas attālināšanos no demokrātiskās pasaules, teikts ASV nevalstiskās organizācijas "Freedom House" ikgadējā ziņojumā par demokrātisko attīstību Eirāzijā.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada novērtējumu, demokrātijas pakāpe Latvijā kopumā nav ne pasliktinājusies, ne arī pieaugusi. Aizvadītā gada laikā Latvijā pasliktinājusies situācija mediju neatkarības jomā, bet ir uzlabojusies nacionālās pārvaldes demokrātijas līmenis.

Ziņojumā izcelts Latvijas mediju tirgus, kurā vērojama aizvien pieaugoša izdevumu koncentrēšanās atsevišķu īpašnieku rokās, kas rada bažas par sektora spējām darboties kā efektīvam uzraugam.

Lietuvā demokrātijas līmenis gada laikā nedaudz pasliktinājies, samazinoties mediju neatkarībai, bet Igaunijā situācija nav mainījusies nevienā no apskatītajām kategorijām.

Kopumā no ziņojumā apskatītajām 29 Eirāzijas valstīm demokrātijas līmenis uzlabojies vien piecās - Albānijā, Kosovā, Rumānijā, Gruzijā un Kirgizstānā.

Demokrātijas līmenis nav mainījies astoņās valstīs - Serbijā, Igaunijā, Latvijā, Polijā, Armēnijā, Baltkrievijā, Turkmenistānā un Uzbekistānā, bet pārējās 16 valstīs demokrātijas līmenis mazinājies.

Brīvas un demokrātiskas valstis apskatītajā reģionā ir astoņas - Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija, Čehija, Slovākija, Slovēnija un Ungārija.

Savukārt par autoritāriem režīmiem atzītas septiņas - Krievija, Kazahstāna, Uzbekistāna, Turkmenistāna, Tadžikistāna, Azerbaidžāna un Baltkrievija.

"Freedom House" norāda, ka šā gada ziņojums Krieviju rāda kā "piemēru un iedvesmu politiskiem soļiem, kas (..) reģionā aizvadītajā gadā nesis jaunu, satraucošu represiju līmeni".

"2013.gada notikumi rāda, ka Krievijas režīms ir piemērs citiem autoritāriem līderiem, pat valstīs, kur autoritārisma līmenis jau pārspēj Krievijas kolēģu institucionālo brutalitāti un neiecietību," teikts ziņojumā.

Pirms desmit gadiem katrs piektais iedzīvotājs Eirāzijā dzīvoja konsolidētā autoritārā režīmā. Tagad šis skaitlis ir četri no pieciem un šī tendence pastiprinās, teikts ziņojumā.

"Freedom House" arī norāda, ka aizvadītajā gadā spēkā pieņēmusies korupcija Centrālās un Austrumeiropas valstīs, kur pusei no ziņojumā apskatītajām desmit Eiropas Savienības (ES) valstīm korupcijas līmenis palielinājies.

No ES valstīm ziņojumā izcelta Ungārija, kurā demokrātijas līmenis pazeminās sesto gadu pēc kārtas, Budapeštai šogad nonākot tuvu izkrišanai no demokrātisko valstu grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!