Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienības teritorijā kopš šā gada sākuma nelegāli ieradušies aptuveni 630 000 cilvēki, svētdien paziņojis ES robežapsardzes aģentūras "Frontex" izpilddirektors Fabriss Legžerī, aicinot dalībvalstis kardināli mainīt migrantu krīzes risināšanas metodes.

"Līdz septembra beigām esam reģistrējuši aptuveni 630 000 nelegālu robežas šķērsošanas gadījumu," viņš sacījis intervijā Francijas mediju grupai EBRA, kas pilnībā tiks publicēta pirmdien.

Pēc Legžerī teiktā, ES dalībvalstīm nāktos saprast, ka būtu vērts nevis izvietot simtiem policistu pie savām robežām, bet nosūtīt tos uz ES ārējām robežām.

"Reālās robežas atrodas Lampedūzā, Lesbā un Meliljā," viņš sacījis, nosaucot vārdā dažus no Eiropas migrantu un bēgļu krīzes karstajiem punktiem. "Ja katra valsts centīsies tikt ar krīzi galā sviem spēkiem, nekoordinējoties ar kaimiņiem, [migrantu] straume plūdīs no valsts uz valsti, un par to maksās visi," brīdinājis "Frontex" vadītājs.

Viņš vērtējis kā progresu lēmumu dubultot "Frontex" personālu vienā no šādiem Eiropas priekšposteņiem, Grieķijā, lai tas sasniegtu aptuveni 200 darbinieku, bet vienlaikus izteicies, ka tad, ja Grieķijas varas iestādēm varētu palīdzēt tūksotis vai divi tūkstoši Eiropas robežsargu, rezultāts būtu "ļoti iespaidīgs".

Šobrīd Grieķijā un Itālijā daudzi migranti milzīgās nometnēs gaida, kamēr tiks izskatīti viņu patvēruma pieprasījumi, bet no tiem, kuru pieteikumi noraidīti, tiek deportēti vidēji tikai 39% - lielākoties tādēļ, ka izcelsmes valstis atsakās viņus pieņemt atpakaļ.

"Būsim reālisti - ja gribam nelegālos migrantus nosūtīt atpakaļ uz izcelsmes valstīm, mums būs vajadzīgi aizturēšanas centri, pirmām kārtām karstajos punktos," izteicies Legžerī.

Viņš noraidījis Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Žana Kloda Junkera piedāvāto ideju par visai Eiropai kopīgu robežapsardzes spēku izveidi kā "vidējā termiņā nepaveicamu uzdevumu".

"Mums jāvirzās uz integrētāku pieeju mūsu robežām, kas (..) noteiktos gadījumos pieļautu "Frontex" iejaukšanos krīzē, negaidot, kamēr to lūgs iesaistītās dalībvalstis," sacījis Legžerī.

Viņš prognozējis, ka migrācijas problēma būs izaicinājums ilgākam laikam, pat ja pašreizējo nepieredzēto bēgļu pieplūdumu nākamā gada laikā izdosies pakļaut kontrolei.

"Es nesaskatu drīzu risinājumu ne Sīrijā, ne Āfrikas raga reģionā, ne attīstības līmeņu starpības izlīdzināšanos starp Eiropu un Subsahāras Āfriku," atzinis "Frontex" izpilddirektors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!