Foto: EPA/LETA
Kontrabandas plūsma pa slepenajiem tuneļiem, kas savieno Izraēlas bloķēto Gazas sektoru un Ēģipti, pēdējā laikā mainīja virzienu – no palestīniešu anklāva pārtika tiek piegādāta Ēģiptes tirgiem, ziņo ārvalstu masu mediji.

Palestīniešu precēm pieprasījums pieauga, jo Ēģiptē šogad bija slikta raža, kas izraisīja strauju cenu kāpumu. Nelegālo tuneļu apsaimniekotāji vietējiem interneta medijiem atklāja, ka īpaši pieprasīti Ēģiptē ir augļi un dārzeņi, saldumi, olas. Šo produktu cenas anklāvā ir krietni zemākas, nekā kaimiņvalstī.

Savukārt pārtikas un pirmās nepieciešamības preču plūsma no Ēģiptes uz Gazu ievērojami samazinājās, jo Izraēla atļāva legāli ievest šīs preces no savas teritorijas, saglabājot aizliegumu tikai cementam un dzelzij, ko palestīnieši aizvien sagādā nelegāli no Ēģiptes. Tāpat pa tuneļiem uz Gazas sektoru ceļo cigaretes un narkotikas.

Gazas sektora blokādi Izraēla noteica pēc radikālas islamistu kustības "Hamas" nākšanas pie varas 2007.gadā. No veikaliem pazuda gandrīz visas pirmās nepieciešamības preces, benzīna trūkuma dēļ tika slēgtas uzpildes stacijas.

Vietējie iedzīvotāji glābiņu meklēja, izrokot vairākus simtus tuneļu, kas savieno Gazu ar Ēģipti un nodrošina kontrabandas preču plūsmu.

Pēc incidenta ar humānās palīdzības kuģu jeb "Brīvības flotiles" pārtveršanu, kuras laikā Izraēlas armija nogalināja dažus flotiles aktīvistus, starptautiskās sabiedrības spiediena dēļ Izraēla mīkstināja blokādi, atļaujot vairāk dažādu preču ievešanu Gazas sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!