Globālās attīstības bankas ceturtdien vienojās par līdz 25 miljardu eiro (17,57 miljardu latu) vērtu Austrumeiropas un Centrāleiropas banku un uzņēmumu atbalsta plānu, piektdien paziņoja Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas banka (ERAB).

Pasaules Banka (PB), Eiropas Attīstības un rekonstrukcijas banka un Eiropas Investīciju banka (EIB) vienojušās par divu gadu aizdevumu plānu, lai palīdzētu reģionam pārdzīvot globālo ekonomisko krīzi.

"Lielākie daudzpusējie investori un aizdevēji Centrālajā un Austrumeiropā solījuši nodrošināt 24,5 miljardus eiro banku sektora atbalstam reģionā un lai finansētu aizdevumus globālas ekonomiskās krīzes skartajiem uzņēmējiem," teikts banku kopīgā paziņojumā.

"Šī iniciatīva papildinās nacionālo valūtu krīzes plānus, un tās ietvaros no starptautiskajām finanšu institūcijām tiks piedāvāta tūlītēja, liela apjoma un koordinēta finanšu palīdzība, lai stiprinātu bankas un nodrošinātu reģiona kompānijām, īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, pieeju kapitālam," teikts paziņojumā.

"Plānā ņemti vērā Austrumeiropas valstu dažādie makroekonomiskie apstākļi un finanšu slogi, atzīstot izaicinājumu dažādību, kas cēlušies no globālās finanšu lejupslīdes," paziņoja ERAB.

Aizdevēji arī reģionam mobilizēs citus resursus caur banku aizdevumu un garantiju shēmām, kā arī sadarbosies ar Rietumeiropas mātesbankām, kas solījušas atbalstīt grūtībās nonākušās meitasbankas Austrumeiropā un Centrāleiropā.

Sakarā ar Starptautisko banku masveida izplatīšanos Austrumeiropā reģiona banku sistēmu apdraud ASV hipotekāro kredītu tirgus sabrukums, kas izplatījās Rietumeiropā.

Banku palīdzība būs pieejama kā akciju un parādu finansējums, kredītlīnijas un politisko risku garantijas.

Saskaņā ar plānu ERAB šogad un nākamgad reģiona finanšu sektoram, kā arī tirdzniecības finansēšanai caur bankām nodrošinās līdz sešus miljardus eiro (4,22 miljardu latu).

EIB centrālās, austrumu un dienvidu Eiropas uzņēmumiem aizdos 11 miljardus eiro (7,73 miljardus latu), no kuriem 5,7 miljardi eiro (4 miljardi latu) ir gatavi tūlītējai izsniegšanai, bet vēl 2,8 miljardi eiro (1,97 miljardi latu) iedalīšana tiks apstiprināta līdz aprīļa beigām.

PB piedāvās aizdevumus un politiskā riska garantijas bankām, infrastruktūras projektiem un tirdzniecības finansēšanai 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) apmērā.

PB prezidents Roberts Zēliks mudināja Eiropas Savienību (ES) aktīvāk rīkoties centrālās un Austrumeiropas atbalstam, lai nodrošinātu, ka ekonomiskā krīze neaptur reģiona attīstību uz tirgus ekonomikām.

"Atceroties notikumus Aukstā kara beigās 1989. gadā, jānorāda, ka Eiropas nonākšanas jaunā krīzē pēc apvienošanās pirms 20 gadiem būtu politiska un cilvēciska traģēdija," pirmdien norādīja Zēliks.

ES monetāro lietu komisārs Hoakins Almunija ceturtdien vēstulē Zēlikam mēģināja izkliedēt bažas, ka bloks nepietiekami palīdz mazāk turīgajām austrumu kaimiņvalstīm, un izklāstīja ES palīdzības shēmas reģionam.

ES lielās valstis pieņēmušas ekonomikas veicināšanas paketes un nacionālos glābšana plānus savām bankām, tos īpaši nekoordinējot ar Austrumeiropas valstīm, no kuru finanšu sistēmām aizplūdis kapitāls.

PB, ERAB un EIB norāda, ka nacionālās politikas atbildes nepieciešamas, bet ar tām varētu nepietikt, lai ierobežotu krīzi un saglabātu aizdevumus reālajā ekonomikā.

"Ir nepieciešama koordinēta, reģionāla pieeja, jo nacionālās politikas paketēm var būs efekts ārpus nacionālajām robežām un tāpēc ekonomikas atbalsta un veicināšanas paketes sacenšas par ierobežotu resursu daudzumu," teikts banku paziņojumā.

Bankas arī sadarbojas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), kas pēdējos mēnešos apstiprinājis ārkārtas palīdzību Latvijai, Īslandei, Ungārijai, Ukrainai, Serbijai un Baltkrievijai kopumā 50 miljardu ASV dolāru (27,65 miljardu latu) apmērā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!