Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Padomju Savienības, vēlāk arī Krievijas politiķis Mihails Gorbačovs aicina Krieviju un Eiropas Savienību (ES) pārtraukt sankciju karu, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Itar-Tass".

Tas, ka rietumvalstis neņem vērā Krievijas viedokli un intereses, ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc valda krīze pasaules politikā, trešdien, 15. oktobrī, Gorbačovs norādīja Krievijas laikrakstā "Rusiskaja Gazeta"

"Mums ir jāatzīst, ka Eiropas un pasaules politikā valda krīze. Rietumu partneru nevēlēšanās ņemt vērā Krievija viedokli un likumīgās drošības intereses ir viens no krīzes cēloņiem, taču ne vienīgais," atzina Gorbačovs.

Rietumu politiķi mēdza slavēt Krieviju, jo īpaši tad, kad pie varas bija pirmais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins, taču neņēma vērā Krievijas intereses, norādīja bijušais politiķis.

Viņaprāt, Krievijai, ES un ASV vajadzētu atmest savstarpējos apvainojumus un pārtraukt sankciju karu. "Es uzskatu, ka Krievija jau šo soli ir spērusi, tā atturējās no pretpasākumiem pret pēdējām Rietumvalstu sankcijām. Tālākais ir atkarīgs no mūsu partneriem [ES, ASV]," skaidroja Gorbačovs, piebilstot, ka abām pusēm vispirms jāatsakās no sankcijām, kas ir vērstas pret atsevišķām personām.

"Kā var uzturēt dialogu, ja tu sodi cilvēkus, kas ietekmē politiku. Ir svarīgi vienam ar otru sarunāties. Tā ir aksioma, kas tiek aizmirsta." Bijušais Krievijas politiķis ir pārliecināts, ka ES un Krievija satuvināsies, tiklīdz tās atjaunos savas attiecības. "Vienotība trūkums starp Krieviju un Eiropas Savienību kaitē visiem. Tas vājina Eiropu laikā, kad globālā konkurence pieaug un kad citi "smaguma centri" pasaules politikā kļūst spēcīgāki," – pārliecināts ir Gorbačovs.

"Mūsu kopīgais drošības drauds nav zudis. Pēdējos gados ir parādījušās jaunas un ļoti bīstamas ekstrēmistu kustības, piemēram, "Islāma valsts". Arī citas problēmas, piemēram, vide, nabadzība, migrācija un epidēmijas," norādīja bijušais politiķis, skaidrojot, ka, saskaroties ar kopējiem izaicinājumiem, Krievija un Rietumi var atrast kopsaucēju. "Tas nebūs viegli, bet cita ceļa nav."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!