Foto: F64
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite atbalstījusi pašreizējā veselības ministra Vīteņa Andrjukaiša kandidatūru Eiropas Komisijas (EK) komisāra amatam. To žurnālistiem pēc tikšanās ar presi apliecinājis pats ministrs.

Lietuvas Sociāldemokrātu partija par lēmumu deleģēt Andrjukaiti šim amatam paziņoja ceturtdienas vakarā. Pirmdien viņa kandidatūra vēl tiks apspriesta valdošās koalīcijas politiskajā padomē.

Kā Andrjukaiti iepriekš raksturoja Lietuvas premjerministrs, sociāldemokrātu līderis Aļģirds Butkevičs, "viņš ir politiķis, kurš iemantojis lielāko politisko kapitālu, un viņam nav sveša Eiropas Savienības juridiskā sistēma, viņš ir viens no politiķiem, kurš visvairāk atbilst šim amatam". Tomēr "Lrytas.lt" pieļauj, ka sociāldemokrāti no pieciem kandidātiem izlēmuši sūtīt uz Briseli tieši Andrjukaiti, jo viņš visai bieži oponējot pārējai partijas vadībai.

Tikmēr daļa politologu un politiķu uzskata, ka Andrjukaitim trūkst nepieciešamās pieredzes un Briselē viņam varētu neklāties viegli - proti, viņš esot tikai labs politiķis un runātājs, bet pusotra gada laikā tā arī nav spējis uzsākt reālas reformas veselības aizsardzības sistēmā, lai gan runu par radikālu pārmaiņu nepieciešamību bijis daudz, raksta "Lrytas.lt".

Pirms dažiem mēnešiem, vērtējot Andrjukaiša veikumu, arī prezidente paziņoja, ka viņam būtu vairāk jāstrādā un mazāk jārunā, atgādina portāls. Tomēr pēc piektdienas tikšanās ministrs pats izteicies, ka dialogs bijis konstruktīvs. Grībauskaite viņu nedz slavējusi, nedz kritizējusi.

Ministrs noraidījis presē izskanējušo kritiku, ka veselības aizsardzības sistēmā viņš neko nopietnu nav paveicis. Pēc Andrjukaiša teiktā, tiek mēģināts veikt sistēmā dziļākas pārmaiņas un iespējams, ka padarītos darbus šobrīd vēl nevar pamanīt. Viņš uzsvēris, ka Seims jau izskata daļu ministrijas izstrādāto likumprojektu, un daļu lēmumu jau pieņēmusi valdība.

Prezidentes padomnieks Nerijus Udrēns apliecinājis, ka Grībauskaite atbalsta Andrjukaiša kandidatūru, bet lielāku uzmanību šim jautājumam nav pievērsis.

Eiropas komisārus ieceļ EK vadītājs, konsultējoties ar kandidātu deleģējušās valsts valdību.

Pašreizējo komisāru pilnvaru termiņš beidzas oktobrī. Šobrīd Lietuvu Eiropas Komisijā pārstāv Aļģirds Šemeta, kas 2009.gadā pārņēma finanšu un budžeta komisāra portfeli no Daļas Grībauskaites, viņai kļūstot par Lietuvas prezidenti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!