Foto: F64

Sīrijai ir nepieciešama palīdzība, nevis sankcijas vai militāra iejaukšanās, piektdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

"Pasaules domas dalās. Pasaules lielvaras nespēj savstarpēji vienoties. Sīrijas abām pusēm ir nepieciešama palīdzība, nevis sankcijas vai uzbrukums," žurnālistiem Briselē teica Grībauskaite, kas Beļģijas galvaspilsētā ieradusies uz Eiropas Savienības samitu.

Uz jautājumu, kā šādu palīdzību var sniegt, viņa atbildēja ar pretjautājumu: "Kā? Tas nav jautājums man, es neesmu pasaules galvenā lielvalsts."

Lietuvas prezidente arī pauda viedokli, ka sankcijas neesot bijušas efektīvas nekur pasaulē.

"Jebkādas sankcijas, lai kādas arī pasaulē nebūtu noteiktas līdz šim, parasti neko labi nedarbojas, jo abas puses cieš, un [šajā gadījumā] lielākie cietēji ir Sīrijas iedzīvotāji," klāstīja Lietuvas prezidente.

Piektdien Eiropadomes sanāksmē Briselē Sīrijas jautājums tika plaši apspriests. Sanāksmes secinājumos paustas dziļas bažas par situācijas pasliktināšanos Sīrijā un apstiprinātas šonedēļ ministru līmenī pieņemtās sankcijas pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

ES pirmdien noteica jaunas sankcijas pret Asada režīmu, bloka ārlietu ministru sanāksmē vienojoties par sankciju noteikšanu vēl pret 28 Sīrijas privātpersonām un divām kompānijām.

Saskaņā ar Londonā bāzētās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem kopš pagājušā gada marta nemieros pret Asada režīmu Sīrijā ir gājuši bojā vairāk nekā 33 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!