Foto: AFP/Scanpix
Līdz šim opozīcijā bijušo grieķu konservatīvo līderis pirmdien atteicies no prezidenta uzticētā mandāta veidot jaunu valdību, jo viņam doto trīs dienu laikā pēc premjerministra Alekša Cipra demisijas tā arī nav izdevies vienoties par jaunu koalīciju.

Sagaidāms, ka prezidents Prokopis Pavlopuls tagad valdības veidošanu piedāvās Panagjotim Lafazanim, kurš pārstāv kreisos ekstrēmistus, kas atšķēlušies no Cipra vadītās kreiso radikāļu partijas "Syriza".

Viņa vadībā pagājušajā nedēļā tika paziņots par Tautas vienotības partijas izveidi. "Syriza" renegātiem šobrīd parlamentā ir trešā lielākā pārstāvniecība.

Gaidāms, ka arī viņiem trīs dienu laikā koalīciju izveidot neizdosies un vara tiks uzticēta pagaidu valdībai, kurai būs jāorganizē pirmstermiņa vēlēšanas.

Konservatīvo līderis Vangelis Meimarakis, kura partija, ja vēlēšanas notiktu tagad, negūtu spēcīgu atbalstu, apsūdzēja Cipru, ka tas ved Grieķiju pa "destruktīvu ceļu", organizējot vēlēšanas laikā, kad valsts nākotne eirozonā joprojām nav droša.

"Es uzskatu, ka pat tagad viņš [to] var saprast un satikties ar mums, un mēģināt saprasties, lai izvairītos no šāda kursa. Viņš parlamentā ir atzinis, ka "Grexit" rēgs joprojām karājas pār valsti," Meimarakis sacīja Grieķijas prezidentam. "Viņš domā, ka viņš var būt pirmā partija nākamajā parlamentā. Nesaprotu, ar ko viņš to grib paveikt, jo nevienu no mums viņš vairs negrib redzēt."

Dažas dienas pēc jaunās Grieķijas finansiālās glābšanas programmas apstiprināšanas Ciprs atkāpās no amata, lai panāktu, ka vēlēšanas notiek jau 20.septembrī.

Ciprs bija spiests rīkoties ātri, jo gandrīz trešdaļa viņa frakcijas deputātu atteicās parlamentā balsot par glābšanas programmu un tā tika atbalstīta, pateicoties opozīcijas balsīm.

Daudzi grieķi uzskata, ka Ciprs varonīgi cīnījās pret Vācijas uzspiesto taupību, bet tomēr ticis piespiests pakļauties. Ciprs joprojām ir ļoti populārs, un tiek uzskatīts, ka pēc ārkārtas vēlēšanām viņš atgriezīsies pie varas.

"Syriza" paziņojusi, ka cīnīsies par absolūtu vairākumu, bet analītiķi uzskata, ka tas neizdosies un ka kreisajiem ekstrēmistiem atkal nāksies meklēt koalīcijas partnerus.

Par potenciālajiem koalīcijas partneriem tiek uzskatīta proeiropeiskā "To Potami" partija, kas Cipru atbalstīja balsojumā par glābšanas programmu, un labējā Neatkarīgo grieķu partija, kura patlaban ir Cipra sabiedrotā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!