Grieķijas valdība paziņojusi, ka Vācija tai ir parādā gandrīz 279 miljardus eiro kara reparācijās par Nacistu okupācijas laiku Otrā pasaules kara gados, ziņo BBC.

Šī ir pirmā reize, kad Grieķija ir oficiāli aprēķinājusi, cik daudz Vācija ir tai parādā par Nacistu 40. gados pastrādātajām zvērībām un laupīšanām. Tomēr Vācija jau ir atgādinājusi Grieķijai, ka šie jautājumi tika likumīgi atrisināti pirms vairākiem gadiem.

Grieķu radikāli kreisā "Syriza" valdība šīs prasības pasludinājusi laikā, kad tā cenšas laikus samaksāt milzīgos aizņēmumus.

Grieķijas premjers Aleksis Ciprs reparāciju jautājumu aizskāra arī pagājušajā mēnesī Berlīnē, tiekoties ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

Aprēķinātā summa, kuru izziņojis Grieķijas finanšu ministra vietas izpildītājs Dimitrs Mards, iekļauj 10,3 miljardus eiro lielu aizdevumu, kuru Nacistiskā Vācija reiz lika Grieķijas Bankai atmaksāt.

"Ņemot vērā mūsu aprēķinus, parāds, kas saistīts ar Vācijas reparācijām, ir 278 miljardu eiro liels," parlamentārajā komitejā, kura izmeklē atbildību par Grieķijas parādsaistību uzņemšanos, paziņojis Mards. Tos veikusi Grieķijas galvenā grāmatvedības institūcija.

Nacistiskā Vācija Grieķiju iekaroja 1941. gadā. Savukārt 1960. gadā Berlīne samaksāja daļu no Grieķijas pieprasītās kompensācijas - 115 miljonus Vācijas marku. Grieķija apgalvo, ka šī summa nesedza sabojātās infrastruktūras, kara noziegumu un uzspiestā aizņēmuma izmaksas.

Savukārt Vācija uzskata, ka reparāciju jautājums likumīgi un politiski tika atrisināts 1990. gadā pirms Vāciju apvienošanās.

Ciprs jau ilgstoši cenšas mainīt 240 miljardu eiro vērtā Eiropas Savienības un Starptautiskās Valūtas fonda (SVF) glābšanas pasākumu atmaksas noteikumus. Grieķija jaunus aizdevumus nav saņēmusi kopš pagājušā gada augusta sakarā ar aizdevēju neapmierinātību ar Grieķijas politiskajām pārmaiņām.

Kārtējais Grieķijas atmaksas termiņš ir šajā ceturtdienā, kad Grieķijai SVF jāatmaksā 448 miljoni eiro. Grieķijas finanšu ministrs jau paziņojis, ka valsts norēķināsies laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!