Foto: AFP/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs telefonsarunā ar Eiropas Komisijas (EK) prezidentu Žanu Klodu Junkeru vienojies par tikšanos uz sarunām trešdien Parīzē, svētdien atklājis kāds Junkeram tuvu stāvošs avots.

Cipram trešdien Parīzē plānota tikšanās arī ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu.

Tikmēr avoti Atēnās ziņo, ka Ciprs pa telefonu sazinājies arī ar Eiropas Centrālās bankas (ECB) prezidentu Mario Dragi.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā notikušajās Grieķijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās uzvarēja kreiso ekstrēmistu partija SYRIZA.

Saspīlējot valsts attiecības ar Eiropas Savienību (ES), Grieķijas jaunā valdība paziņoja par radikālu valsts glābšanas programmas pārskatīšanu, solot atcelt vairākus desmitus privatizāciju darījumu, par kuriem vienošanos ar kreditoriem panāca iepriekšējā valdība.

Tāpat valdība paziņoja, ka atcels kreditoriem paustos svarīgākos budžeta solījumus, atjaunos minimālo algu līdz pirmskrīzes līmenim un darbā pieņems vairākus tūkstošus atlaisto valsts ierēdņu.

Grieķijas jaunais finanšu ministrs Janis Varufakis svētdien devies uz Parīzi, lai meklētu atbalstu Grieķijas glābšanas programmas pārskatīšanai. Parīzē viņam plānotas sarunas ar Francijas finanšu un ekonomikas ministriem, bet pirmdien Varufakis dosies tālāk uz Londonu un Romu.

Ciprs neilgi pirms Varufaka došanās uz Parīzi, pauda pārliecību, ka Grieķijai izdosies panākt vienošanos ar ES un Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

"Neviena puse nemeklē konfliktu un mūsu nolūks nekad nav bijis rīkoties vienpusēji attiecībā un Grieķijas parādu," norādīja Ciprs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!