Foto: AFP/Scanpix

Gruzija trešdien ieteikusi Krievijai atturēties no jebkādiem tālākiem soļiem Abhāzijas integrēšanā, norādot, ka tas radītu jaunas drošības problēmas Eiropā.

Tbilisi ar šādu paziņojumu nākusi klajā pēc tam, kad pašpasludinātās Abhāzijas republikas līderis pirmdien iesniedza vietējam parlamentam vienošanās projektu, kas paredz ciešāku attiecību veidošanu ar Maskavu.

Vienošanās par "aliansi un integrāciju" radītu "kopīgu aizsardzības infrastruktūru" un apvienotu Abhāzijas un Krievijas bruņotos spēkus.

Krievija pēc 2008.gada kara ar Gruziju Abhāzijā un Dienvidosetijā jau ir izvietojusi vairākus tūkstošus karavīru.

Vienošanās arī paredz veidot kopīgas tiesībsargājošās struktūras un "kopīgu ekonomisko un muitas telpu".

Gruzijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka šīs vienošanās īstenošana būtiski mainītu situāciju reģionā un radītu papildu problēmas Eiropas drošībai.

"Mēs ceram, ka Krievijas varasiestādes atturēsies no šīs tā dēvētās vienošanās parakstīšanas, pretējā gadījumā tas tiks uzskatīts par soli tuvāk Abhāzijas aneksijai," norādīts ministrijas paziņojumā.

Abhāzija vienpusējā kārtā 1993.gadā pasludināja neatkarību. Pēc 2008.gada Krievijas-Gruzijas kara tās neatkarību atzina Krievija. Atbilstoši ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijām Abhāzija ir Gruzijas daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!