Foto: Kadrs no video

Palestīnas kustības "Hamas" dibinātāja mazdēls, kuram bija lemts kļūt par pretrunīgi vērtētās organizācijas līderi, pieņēmis kristietību un publiski atklājis, ka ir gejs. Baidoties no izrēķināšanās, viņš jau piecus gadus dzīvo Kanādā, bet drīzumā varētu tikt deportēts uz dzimto zemi kā terorists, vēsta "Vice".

Džons Kelvins jau kopš mazotnes bija "Hamas" biedru ieskauts. Viņa vecaistēvs Saīds Bilals bija "Musulmaņu brālības" Palestīnas un Jordānas nodaļu dibinātājs, kā arī viens no Palestīnas valdošās politiskās kustības "Hamas" līdzdibinātājiem. Arī Džona pieci onkuļi bija grupējuma vadībā, un, būdams vecākais zēns savā ģimenē, viņš jau zināja, ka reiz kļūs par grupējuma vadītāju.

"Man tika teikts, ka tā ir liela atbildība. Jau no pavisam neliela vecuma es tiku gatavots kļūt par līderi," viņš stāsta "Vice". Jau 14 gadu vecumā viņš no vecātēva par Korāna zināšanu saņēmis dāvanā pistoli. Tomēr gatavošana par līderi ietvēra ne tikai ievadīšanu reliģijas mācībā, bet arī "ieradināja naidā pret mūžīgo ienaidnieku - izraēliešiem".

Lai gan viņš tika mācīts pēc stingras ideoloģijas, tīņa gados zēns sācis uzdot neērtus jautājumus par ģimenes stingro ticību. Meklējot atbildes, viņš pavisam negaidītā veidā nonāca pie kristietības.

"Izlasīju Dena Brauna "Da Vinči kodu" un pēc tās - grāmatu, kas skaidroja, kādus faktus izmantojot tā sarakstīta. Tas mani noveda līdz Bībeles izlasīšanai un galu galā es to izlasīju trīs reizes. Es ar to jutos garīgi un morāli vienots," skaidro palestīnietis

Viņa vēlmi pāriet kristietībā vecāki uzzināja, kad māte dzirdēja viņu pa telefonu mācītājam izsakot vēlmi kristīties. "Viņa sāka kliegt, ieradās tēvs ar nazi un mēģināja mani sadurt, bet man izdevās izbēgt pa logu," Kelvins atceras.

Dažas nedēļas viņš klīda pa Rietumkrastu līdz nejauši uzskrēja tēvam, kurš viņu iekaustīja un lika kāpt autobusā. Drīz pēc tam viņu uz nepilnu mēnesi apcietināja "par miera traucēšanu", bet pēcāk bija spiests pavadīt vairākas dienas pie vecmāmiņas, jo vecāki viņu savā mājā neielaida. Uzzinājis, ka tēvs gatavojas veikt tā saucamo goda slepkavību, viņš atkal devās bēgļa gaitās.

Nonācis Izraēlā, viņš par robežas šķērsošanu bez dokumentiem nokļuva cietumā, kur kāds vīrietis no zēna dzimtā ciema viņam seksuāli uzmācies. Viņš par to pastāstījis uzraugiem. "Izraēlas cietumsargi pret mani izrādīja cilvēcību un līdzjūtību. Tas bija pavisam kaut kas pretējs tam, ko mana ģimene man visu mūžu bija mācījusi." Tas licis pilnībā zaudēt ticību "Hamas" ideoloģijai.

Jau no bērnu dienām viņš apzinājās, ka ir gejs, bet tieši lēmums pāriet kristietībā lika viņam glābt dzīvību, bēgot uz otru pasaules malu. Viņš pameta Palestīnu un ar kāda mācītāja paziņas palīdzību ieguva studentu vīzu, lai 2010. gadā Kanādā uzsāktu mācības Toronto Bībeles skolā. Savukārt pērn pēc pieciem Ziemeļamerikā nodzīvotiem gadiem Kelvins no Kanādas imigrācijas dienesta saņēma ziņu, ka tiks deportēts no valsts sakarā ar viņa saistību ar teroristu organizāciju.

Ironiski, ka lēmums viņu deportēt tiek pamatots ar Kelvina saiknēm ar reliģisko ekstrēmistu organizāciju, kuras biedri viņu paši grasās nogalināt. "Tas noteikti nozīmē nāvi. Nezinu, vai es maz spēju izteikt, kā šobrīd jūtos. Emocija plūst pāri malām, esmu sarūgtināts, šokēts un pārbijies," viņš stāsta žurnālistiem, kuri ar palestīnieti tikās tikai dažas dienas pēc tam, kad viņš uzzināja, ka tiks deportēts.

Ar pūļa finansējuma portālu un dažādu Kanādas bezpeļnas organizāciju palīdzību pilsēta, kurā Kelvins dzīvoja, savāca tūkstošiem dolāru, lai apturētu viņa deportāciju. Tikmēr varasiestādes paziņojušas, ka ir pietiekami pierādījumi, ka Kelvins faktiski līdz 16 gadiem, bet formāli - līdz pat 18 gadu vecumam - bijis "Hamas" biedrs.

Uzzinot jaunumus viņa draugi izplūduši asarās un kāda paziņa pat bijusi gatava precēties, ja vien tas apturētu Kelvina deportāciju, tomēr jaunais palestīnietis ir skeptisks, ka Kanādā vēl izdosies ko panākt. "Likums ir jāmaina. Tas neizšķir starpību starp 35 gadus vecu vīrieti un 14 gadus vecu zēnu."

Kanādas likums skaidri nedefinē, kas ir terorists, tāpēc to, cik daudz kāds ir iesaistījies kādā teroristu organizācijā un kādas darbības tajā ir veicis, Kanādas krimināllikums neņem vērā.

Kelvins ir pārliecināts, ka Rietumkrastā viņu sagaida nāve. "Tā būs sacensība "Hamas" un manas ģimenes starpā par to, kuri mani nogalinās." Viņš ir pārliecināts, ka, ja viņu nenogalinās par pāriešanu kristietībā, tad par netradicionālo orientāciju - šā gada sākumā viņš Kanādas medijiem atklāja, ka ir gejs.

Savu netradicionālo orientāciju viņš apzinājies jau kopš agras jaunības, bet ilgu laiku to centies slēpt un cerējis, ka tā "pazudīs". "Man bija dažas attiecības, bet tās vienmēr bija ļoti slepenas. Tas vienmēr bija vienlaikus aizraujoši, bet biedējoši," bēglis stāsta.

Kelvins skaidro, ka, lai gan būt gejam ar likumu Palestīnā nav aizliegts, būt vienam no viņiem Rietumkrastā nozīmē nepārtrauktas mocības. Kāds viņam pazīstams cilvēks 2005. gadā pats izpildījis kādam gejam nāvessodu. "Būt gejam ir starp sliktākajām lietām, ko cilvēks var izdarīt. Tas ir negods ģimenei," viņš skaidro "Hamas" ideoloģiju.

Nāvessods viņu sagaida arī par nodevību, Izraēlas medijiem atklājot savu pieredzi. Pērn "Hamas" par sadarbošanos ar varas iestādēm nogalināja 22 cilvēkus, liecina "Amnesty International" dati.

Tikai pirms nedēļas publicētā Starptautiskā palestīniešu cilvēktiesību komitejas ziņojumā teikts, ka cilvēktiesību situācija Palestīnas teritorijās šobrīd ir sliktākā pēdējo gadu laikā. Tās pārkāpj gan izraēliešu varas iestādes, gan "Hamas", abām pusēm arestējot un sodot cilvēkus bez pienācīgas tiesas.

Šobrīd Kelvinam atliek tikai gaidīt - gaidīt deportāciju uz Rietumkrastu, kā arī baiļu un neskaidrības pilnu nākotni, secina "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!