Foto: Reuters/Scanpix
Radikālais islāmistu grupējums "Hamas" paziņojusi, ka ir vienojusies ar citiem Gazas sektora grupējumiem pārtraukt Izraēlas teritorijas apšaudes, ziņo BBC.

"Hamas" līderi, kas kontrolē Gazas sektoru, paziņojuši, ka šim solim jāaptur konflikta eskalācija un jānovērš "Izraēlas agresija".

"Hamas" līderi paziņojuši, ka dažādu grupējumu pārstāvji pozitīvi novērtējuši ieceri pagaidām pārtraukt apšaudes. Uguns pārtraukšana stājusies spēkā naktī uz piektdienu.

Palestīniešu pārstāvis ANO Rijads Mansurs paudis cerību, ka Izraēla ar cieņu izturēsies pie šo soli.

Šī gada marts kļuvis par vienu no asiņainākajiem mēnešiem kopš vērienīgas Izraēlas operācijas Gazas sektorā 2008.gadā. Kaujinieki raidījuši uz Izraēlas teritoriju vairāk nekā 80 raķetes, bet sprādzienā Jeruzalemē gājuši bojā divi britu tūristi un cietuši vairāki desmiti cilvēku. Izraēlas atbildes triecienos Gazas sektorā gājuši bojā vismaz 10 cilvēki.

Tiesa, iepriekš "Hamas" kaujinieki atkārtoti apšaudījuši Izraēlas dienvidu rajonus, viens no šāviņiem trāpījis skolēnu autobusā. Lielākā daļa skolēnu neilgi pirms sprādziena jau bija izkāpuši no autobusa, tāpēc cietuši tikai divi cilvēki.

Atbildot uz to, Izraēlas gaisa spēki devuši triecienu "Hamas" kazarmām Gazas sektora ziemeļos un apšaudījuši mērķus Rafas pilsētā. Palestīniešu mediķi ziņojuši par četriem bojāgājušajiem un 30 ievainotajiem.

Jau vēstīts, ka palestīnieši tiecas izveidot Palestīnas neatkarīgo valsti. Palestīnā 1948.gadā beidzās britu valdīšana, un ANO asambleja lēma veidot divas valstis – ebreju un arābu. Tika izveidota Izraēla, taču otrā valsts tā arī nekļuva par realitāti.

Izraēlas un palestīniešu konfliktā 10 gados kopš otrās palestīniešu sacelšanās sākuma dzīvību zaudējuši vairāk nekā 7400 cilvēku. Pērn septembra nogalē apritēja desmit gadi kopš toreizējais Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons apmeklēja Jeruzalemes Al Aksas mošejas kompleksu, ar to izprovocējot otro palestīniešu intifadu jeb sacelšanos.

Nākamo četru gadu laikā palestīnieši Izraēlas pilsētās īstenoja vairākus pašnāvnieku uzbrukumus, bet Izraēla - plašas bruņotas operācijas okupētajās teritorijās Rietumkrastā un Gazas joslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!