Foto: EPA/LETA
Valdībai Gazas joslā ir grūtības ik mēnesi nodrošināt 25 miljonus dolāru (13 miljonus latu), kas tai ir nepieciešami, lai finansētu budžetu, ceturtdien sacīja viens no diviem palestīniešu teritoriju premjerministriem, kustības "Hamas" līderis Ismails Hanija.

Uzrunājot vairākus simtus skolotājus ceremonijā Gazas joslā, Hanija atzina, ka viņa valdībai ir grūtības sarūpēt nepieciešamo finansējumu.

Ir vajadzīgi "25 miljoni dolāru, lai ik mēnesi finansētu valdību un ministrijas", sacīja premjers, "un ir tiešām sarežģīti to nodrošināt".

"Hamas" nesaņem finanses no Eiropas Savienības vai ASV, norādīja Hanija, naudu, kas tika piedāvāta "politiskās šantāžas kontekstā".

Valdības dienestu un ministriju darbinieku "skaits tagad ir kādi 34 000", viņš sacīja. Šajā skaitā arī ietilpst drošības dienesta un policijas darbinieki.

Hanija kļuva par palestīniešu teritoriju premjerministru pēc tam, kad viņa partija "Hamas" 2006.gadā uzvarēja palestīniešu pašpārvaldes parlamenta vēlēšanās. Saasinoties "Hamas" attiecībām ar vēlēšanas zaudējušo grupējumu "Fatah", pašpārvaldes prezidents un "Fatah" līderis Mahmuds Abass atstādināja Haniju no premjera amata. Tomēr pats Hanija šo lēmumu neatzīst un turpina veikt premjera pienākumus Gazas joslā, kas pilnībā pakļauta kustībai "Hamas". Viņa pilnvaras atzīst arī palestīniešu parlaments.

Tostarp teritorijās, kas Izraēlas okupētajā Rietumkrastā nodotas palestīniešu administrācijas pārziņā, valdības pienākumus veic Abasa ieceltā premjera Salama Fajada pagaidu ministru kabinets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!