Foto: Arhīva foto

Nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers, kuru atceras saistībā ar genocīdu, kara kuršanu, un naidpilnu ideoloģiju, reti pieminēts saistībā ar narkotiku lietošanu. Kāds kara laika amerikāņu militārais ziņojums liecina, ka Hitlers lietojis metamfetamīnu, vēsta laikraksts "The Washington Post"

Balstoties uz 47 lappušu garu kara laikā izveidotu amerikāņu militāro dokumentu, Hitlera "slēptie narkotiku lietošanas paradumi" iztirzāti jaunā dokumentālajā filmā, kas nedēļas nogalē piedzīvos pirmizrādi britu televīzijā "Channel 4".

Dokuments atklāj, ka Hitlers lietojis 74 dažādus medikamentus, tai skaitā vielu, kas mūsdienās visbiežāk pazīstama kā kristāliskais metamfetamīns. Tāpat viņš lietojis "barbiturātu trankvilizatorus, morfīnu, buļļa spermu", liecinot ziņojums.

Atklājumi patiesībā nav gluži pārsteidzoši. Metamfetamīnus, kuri 19. gadsimta beigās parādījās Vācijā, Otrā pasaules kara laikā dažādās armijās izmantoja kā stimulantu nogurušiem karavīriem. Vācijā to plaši patērēja un pazina kā Pervitina tableti, ko lietoja arī Hitlers.

Ziņas par to, ka Hitlers lietojis narkotikas, jau neizbēgami atspoguļojušās kārtējā filmas "Sakāve" parodijā.

"Varbūt jūs varat dabūt vairāk Pervitina, lai man būtu rezerves," kara laikā 1940. gadā uz mājām rakstījis jauns vācu karavīrs Heinriks Bols, kurš 1972. gadā ieguva Nobela prēmiju literatūrā, citē laikraksts "Der Spiegel".

"Vienlaicīgi ieņemtas divas tabletes novērš nepieciešamību pēc miega uz trim līdz astoņām stundām, bet divas reizes pa divām tabletēm normāli iedarbojas 24 stundas," 1942. gadā izplatītā paziņojumā ieteikusi armijas vadība.

Vācijas iebrukumu Polijā un Francijā veica ar metamfetamīnu un alkoholu iebaroti karavīri, raksta "Der Spiegel". Pervitanu Vācijā tautā sauca par "Panzerschokolade" ("tanku šokolāde").

Mazāk zināmi tolaik bija narkotikas negatīvie efekti – bezmiegs, halucinācijas, neparasta uzvedība un smadzeņu darbības pavājināšanās laika gaitā.

Hitleram šīs zāles, domājams, izrakstījis ārsts Teodors Morels, kurš Vācijas līdera veselībai sekojis no 1936. gada. Amerikāņu dokumentā minētas atsauces uz Morela vēstulēm.

Domājams, ar mērķi palielināt libido, Hitleram injicēti izvilkumi no buļļa sēkliniekiem. Tas mērķēts uz vīrišķā tēla veidošanu un, kā pieļauts ziņojumā, lai Hitlers neatpaliktu no savas daudz jaunākās mīļākās - Evas Braunas, skaidro "The Washington Post". Pārējie medikamenti lietoti Hitlera kaišu ārstēšanai – sākot no vēdera krampjiem līdz iespējamiem bipolārajiem traucējumiem.

Hitlers acīmredzami bijis metamfetamīna ietekmē, kad 1943. gada jūlijā pēdējo reizi tikās ar Itālijas diktatoru Benito Musolini, kas izvērtās par saspringtu Hitlera lekciju Itālijas vadonim, kura ietekme un vara dzimtenē strauji bruka, norāda laikraksts.

Dokuments arī apgāž vienu izplatītajām leģendām, ka Hitleram bijis tikai viens sēklinieks. Tāpat neapstiprinās apgalvojumi, ka Hitlers bijis homoseksuāli orientēts un nogalinājis 150 savus sekotājus, lai paturētu to noslēpumā, raksta "The Daily Mail".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!