Foto: EPA/LETA
Atkal jauns holēras uzliesmojuma vilnis skāris Haiti, bīstamā slimība izplatās arī Ukrainā, kur vēl nav noskaidrots tās izcelšanās avots, piekdtien informē Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

Februārī, noplakt sākusī holēras epidēmija Haiti, ar jaunu spēku atsākās maija vidū, kad būtiski palielinājās saslimušo skaits.

Pasaules epidemiologi jau brīdināja, ka holēras epidēmija Haiti var atsākties līdz ar lietus sezonas iestāšanos.

"Šobrīd Haiti galvaspilsētā Portoprensā turpina pieaugt ar holeru saslimušo skaits. Piemēram, kopš 29.maija, tikai vienā nedēļā, galvaspilsētas klīnikās ievietoti un ārstējās ap 2000 cilvēku. Tomēr jāuzsver, ka pašreiz valsts ir daudz labāk sagatavota nekā pirmā holēras epidēmijas viļņa laikā. Epidemiologi uzskata, ka iedzīvotāju vietējie paradumi, tādi kā mirušo mazgāšana un arī dabisko vajadzību kārtošana upēs, veicina inficēšanos gadījumu skaita pieaugumu, it īpaši augstienēs," teikts LIC paziņojumā

Haiti holeras ārstniecības centri informē, ka viņi strādā pilnā kapacitātē, pieņemot pacientus katru dienu, kuru precīzs skaits gan netiek reģistrēts. Kopš holeras uzliesmojuma sākuma Haiti reģistrēti 321 066 saslimšanas gadījumi, miruši 5337 cilvēki.

Epidemioloģiskās uzraudzības un sabiedrības veselības departaments informē, ka Ukrainā, Doņeckas apgabalā, Mariupolē, kur līdz šim reģistrēti 13 laboratoriski apstiprināti saslimšanas gadījumi ar holēru, arī vienam bērnam, joprojām nav noteikts infekcijas avots.

Ukrainas Veselības ministrija ir izveidojusi ārkārtas komisiju, notiek pastiprināta situācijas uzraudzība, iedzīvotāji tiek informēti, kā izsargāties no inficēšanās ar bīstamo zarnu infekciju - holēru.

Tā kā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rīcībā nav informācijas par slimības starptautisku izplatīšanos, tad pašreiz nav iemeslu piemērot ceļojumu vai tirdzniecības ierobežojumu attiecībā uz Ukrainu.

LIC speciālisti informē, ka holēra ir akūta infekcijas slimība, to izraisa holēras vibrions. Holērai raksturīga klīnisko simptomu daudzveidība, tievās zarnas bojājumi, intensīvs ūdens un elektrolītu zudums, vielmaiņas traucējumi.

Slimība izpaužas kā stipra caureja, vemšana un ķermeņa atūdeņošanās. Inkubācijasperiods ir no vienas līdz piecām dienām. Slimības sākums ir akūts. Tāsakās ar caureju, ķermeņa temperatūra ir normāla, retipaaugstināta.

Visiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri nesen bijuši Ukrainā, it īpaši tiem, kuri apmeklējuši Doņeckas apgabalu, Mariupoli, tiek ieteikts rūpīgi sekot līdzi savai veselībai un minēto simptomu parādīšanās gadījumā nekavējoties vērsties pie ģimenes ārsta.

LIC atgādina, ka ar holeru slimo tikai cilvēki. Inficētis var, lietojot piesārņotu ūdeni saimnieciskām vajadzībām vai rekreācijas nolūkā.

Lai izvairītos no inficēšanās ar holeru, uzturā jālieto droši pārtikas produkti un tīrs dzeramais ūdens, jāievēro personīgā higiēna, bieži jāmazgā rokas, nedrīkst peldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas vai, ja ir šaubas par ūdens kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!