Foto: Reuters/Scanpix
Horvātijas parlaments piektdien vienbalsīgi ratificēja referendumā apstiprināto līgumu par valsts iestāju Eiropas Savienībā (ES), kas nozīmē, ka valsts pievienosies blokam 2013.gada 1.jūlijā.

Visi 136 deputāti no 151 deputāta, kas bija ieradušies uz parlamenta sēdi, atbalstīja decembrī Briselē parakstīto līgumu.

Premjerministrs Zorans Milanovičs atzina, ka pēc 20 gadus kopš neatkarības iegūšanas valstij ir laiks doties tālāk. "Šis ir svarīgs brīdis, esam sasnieguši mērķi, saņēmām nopietnu līdzekli, lai gūtu labāku dzīvi un augstāku drošībās līmenī, pārējais ir atkarīgs no mums," uzsvēra premjers.

Horvātijā janvārī notikušajā referendumā valsts iestāšanos ES atbalstīja 66% vēlētāju.

Balsot par iestāšanos ES aicināja visas lielākās valsts politiskās partijas.

9.decembrī ES samita laikā Briselē Horvātija parakstīja līgumu par iestāšanos blokā, un 2013.gada 1.jūlijā tai paredzēts kļūt par ES 28.dalībvalsti.

2003.gada 21.februārī Horvātija toreizējās ES prezidējošas valsts Grieķijas galvaspilsētā Atēnās iesniedza pieteikumu sarunu sākšanai, lai kļūtu par ES dalībvalsti. 2004.gada jūnijā Horvātija tika atzīta par ES kandidātvalsti, bet iestāšanās sarunas tika sāktas 2005.gada oktobrī un pabeigtas pērn 30.jūnijā.

Horvātija kļūs par otro bijušās Dienvidslāvijas teritorijā izveidojušos valsti, kas uzņemta ES. Kā pirmā no šīm valstīm ES 2004.gadā tika uzņemta Slovēnija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!