Foto: Reuters/Scanpix

Pusei Sīrijas iedzīvotāju, kuru valstī jau gandrīz trīs gadus plosās pilsoņu karš, ir steidzami nepieciešama humānā palīdzība, konferencē Kuveitā trešdien paziņoja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns.

"Pusei no Sīrijas iedzīvotājiem, gandrīz 9,3 miljoniem cilvēku, ir steidzami nepieciešama humānā palīdzība," Bana paziņojumu citē raidsabiedrība BBC.

Tiek uzskatīts, ka aptuveni tik daudz cilvēku kara dēļ ir pametuši savas mājas, dodoties gan ārpus valsts, gan pārvietojoties Sīrijas teritorijā. ANO Sīrijas humānās krīzes risināšanai ir lūgusi 6.5 miljardus dolāru (4,76 miljardi eiro), kas ir lielākā jebkad pieprasītā naudas summa vienai krīzei.

Kuveitā trešdien notiekošajā konferencē ārvalstu solītā palīdzība Sīrijas humānās katastrofas risināšanai sasniegusi vairāk nekā 1,37 miljardus dolāru (vienu miljardu eiro), ziņo raidsabiedrība CNN.

500 miljonus dolāru (366 miljoni eiro) apsolīja Kuveita, 380 miljonus (278 miljoni eiro) apņēmās ziedot ASV. Saūda Arābija apsolījusi 260 miljonus dolāru (190 miljoni eiro), Lielbritānija 164 miljonus dolāru (120 miljoni eiro), bet Katara un Irāka 60 un 13 miljonus dolāru (44 un 9,5 miljoni eiro).

Septiņus miljonus dolāru (5 miljoni eiro) apsolījusi Somija.

Bēgļu nometnes ārpus Sīrijas knapi tiek galā ar situāciju, bet valsts iekšienē no aplenktām teritorijām pienāk ziņas, ka cilvēki tur cieš badu, raksturo BBC. Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" (HRW) norāda, ka valdība apzināti liedz palīdzības piegādes atsevišķiem rajoniem.

Kauju iesprostotajiem cilvēkiem, kurus nespēj sasniegt lielās palīdzības organizācijas, vairāk par naudu ir nepieciešama lokāla uguns pārtraukšana un humāno koridoru izveidošana, norāda BBC korespondente Bridžeta Kendala.

Tikmēr Sīrijas ārlietu ministra vietnieks raidsabiedrībai BBC ir atklājis, ka Damasku, lai apspriestu cīņu ar radikālajiem islāmistu kaujiniekiem, apmeklējuši Rietumvalstu izlūkdienesti.

Daudzas Rietumu valdības ir beidzot sapratušas, ka Asada valdībai Sīrijā nav alternatīvas, BBC savu uzskatu pauda Faisals Mekdads.

Pilsoņu karš Sīrijā turpinās jau teju trīs gadus. Vairāk nekā deviņi miljonu sīriešu ir devušies bēgļu gaitās.

Nemieri Sīrijā sākās kā pret valdību vērstas demonstrācijas 2011. gada pavasarī, kas ātri pārauga plaša mēroga pilsoņu karā, kurā jau gājuši bojā vairāk nekā 126 000 cilvēku.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Pret Asadu karojošo spēku pusē netrūkst arī radikāli islāmistu kaujinieki un ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistīti grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!