Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija apturējusi noziedzīgu grupējumu, kas nodarbojās ar kases aparātu "sagrozīšanu", ceturtdien žurnālistus informēja Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

9. un 10. decembrī kopumā veiktas 30 procesuālās darbības jeb kratīšanas, kuru laikā izņemti dokumenti, iespējams, noziedzīgi iegūta skaidra nauda un citi pierādījumi.

VID organizētajā preses brīfingā Podiņš pastāstīja, ka apturēts organizēti noziedzīgs grupējums, kura kodolu veidoja pieci cilvēki. Šobrīd kopā ir aizturēti septiņi cilvēki, trīs no tiem ir apcietināti, tostarp Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesbiedre Gaļina Karmača.

Viens no apcietinātajiem cilvēkiem ir nelegālās programmatūras izstrādātājs. Programmatūru izstrādājuši divi cilvēki, otrs šobrīd ir aizturēts un par viņa likteni vēl tiek lemts, skaidroja Podiņš, savukārt otra apcietinātā persona ir Karmača, kas, kā norādīja Podiņš, ir "organizētās grupas vadības kodols".

Tiesa ceturtdien pēc VID  lūguma piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu - trešajai tā dēvētajā restorānu tīkla "Gan Bei" nodokļu krāpšanas lietā aizdomās turētajai personai - kādam uzņēmējam, portālam "Delfi" apstiprināja VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis.

Kases aparātu programmatūru, kas tos ļāva "sagrozīt", izstrādājis viens no vadošajiem kases sistēmu izstrādātājiem Latvijā, norādīja Podiņš. Abi programmatūras izstrādātāji ieņem augstus amatus konkrētā uzņēmuma vadībā, viņi ir valdes locekļi.

Organizētais grupējums kases aparātu sagrozīšanai piesaistījis augstas kvalitātes profesionāļus. Pēc FP aplēsēm katru mēnesi no noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu kasēm nelegāli izņemti 700 000 – 800 000 eiro skaidrā naudā. Kopējais zaudējums, ko valsts nav ieguvusi, lēšams miljonos. Izņemto naudu, visticamāk, izmantojusi uzņēmuma vadība, kā arī darbiniekiem maksātas aplokšņu algas.

Kā liecina "Lursoft" dati, pērn uzņēmuma "Lage Ko", kas strādā ar "Gan Bei" zīmolu, apgrozījums bija 8 082 430 lati ( ap 11 500 000 eiro), bet tā tīrā peļņa sasniedza 167 884 latus (238 879 eiro).

Šobrīd FP un VID ir informācija par diviem uzņēmumiem, kas izmantoja programmu, kas ļauj "sagrozīt" kases aprātus, taču notiek aktīvs izmeklēšanas darbs un, visticamāk, apstiprināsies aizdomas par vēl citu uzņēmumu iesaistīšanos nelegālās programmatūras lietošanā.

Podiņš skaidro, ka, veicot izmeklēšanu, FP ļoti pārsteidza, "cik brutālā veidā tika apkrāpts katrs pircējs", jo katrs pircējs, saņemot čeku, bija pārliecināts, ka norādītā pievienotā vērtības summa aizies valstij, taču "tā nonāca noziedznieku kabatās".

Programmatūru kases sistēmu uzņēmums pārdeva aptuveni par 1500 eiro un tā bija speciāli pielāgota katram kases aprātam. Taču tā gada laikā bija jāatjaunina vairāk nekā 10 reizes un par katru reizi "klienti" atkārtoti maksāja IT uzņēmumam.

Ar nelegālo programmatūru jeb ļaunatūru tika nelegāli samazināts uzņēmuma apgrozījums. Kases aparātiem pielāgotā ļaunatūra izmaina kases sistēmas fiskālo atmiņu, līdz ar to uzņēmuma darbinieks var samazināt dienas apgrozījumu uz sev vēlamo un pārējo naudu vienkārši no kases izņemt.

VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Černeckis skaidroja, ka grupējums bija "ļoti sarežģīts" un savas darbības "skrupulozi plānoja". Jautāts, kurš programmatūru izmantoja uzņēmumos, Černeckis norādīja, ka katrā uzņēmumā atšķīries tas, kurš izvēlēts "par uzticības personu", kas vakarā vai no rīta sagrozīs kases aparātā esošo informāciju.

Kompānijā "Lage Ko", kas strādā ar "Gan Bei" zīmolu, neoficiāli kases sistēmas nodrošinājusi ar uzņēmēju Danielu Brio saistīta firma. Čerņeckis šo informāciju portālam "Delfi" ne apstiprināja ne noliedza.

Kā liecina "Lursft" dati, Brio pieder datorkonsultāciju uzņēmums SIA "Brio Service", kas pērn nav uzrādījis nekādu apgrozījumu un guvis 47 latu zaudējumus. Šī uzņēmuma vienīgais īpašnieks un valdes loceklis Daniels Brio.

Tāpat viņam pieder arī datoriekārtu ražošanas kompānija SIA "Brio SRC", kas pērn strādājusi ar 881 007 latu (1 253 570 eiro) apgrozījumu un 4054 latu (5768 eiro) peļņu. Brio ir vienīgais šīs firmas īpašnieks, bet tās valdes loceklis ir Oļegs Halatovs.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka trešdien, 10. decembrī, likumsargi pārmeklēja trīs "Gan Bei" restorānus. Procesuālās darbības notika restorānos tirdzniecības parkā "Alfa", "Domina" un "Rīga Plaza".

Kratīšanas veica VID, pārbaudot restorāna saimniekus saistībā ar veiktajiem nodokļu maksājumiem.

Ģenerālprokuratūra 10. decembrī lūdza Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai atļauju veikt kratīšanu partijas "Saskaņa" deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesvietā saistībā ar kriminālprocesu, kurā iesaistīta deputāta sieva Gaļina Karmača, kas savukārt ir viena no ar "Gan Bei" restorānu saistītā uzņēmuma "Lage Ltd" līdzīpašniecēm.

Saeima 11.decembrī piekrita kratīšanas veikšanai Potapkina dzīvesvietā.

Sākotnējā informācija liecināja, ka pats Potapkins lietā varētu nebūt iesaistīts, bet Ģenerālprokuratūras lūgums par kratīšanas atļaušanu saistīts ar apstākli, ka to jāveic Karmačas dzīvesvietā, kas uzņēmējai ir kopīga ar Potapkinu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, ēdināšanas sfērā strādājošā SIA "Lage Ltd.", kas reģistrēta 2012.gada 14.maijā, pērn strādājusi ar 468 436 eiro apgrozījumu un ar 96 048 eiro zaudējumiem.

"Lage Ko" pieder vairāk nekā 20 restorāni, kas atrodas Rīgas tirdzniecības centros - "Lage Gastronomija" restorāni tirdzniecības centros "Spice", "Galleria Riga" un "Alfa", restorāns "Gan Bei" tirdzniecības centros "Galerija Centrs", "Galleria Riga", "Rīga Plaza", "Sky&More", "Alfa", "Domina", "Origo" un "Mols", kā arī kafejnīca "Lage Ko" tirdzniecības centros "Alfa" un "Origo" un bistro "Kļavas lapa" Rīgas Centrālajā stacijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!