Foto: AP/Scanpix

Mali ziemeļu pilsētas Gao iedzīvotāji svētdien spēlējuši mūziku un dejojuši pilsētas ielās, lai nosvinētu pilsētas atbrīvošanu no islāmistu nemierniekiem, kuri bija ieviesuši stingrus šariata likumus, starp kuriem arī mūzikas aizliegums, vēsta aģentūra "Reuters".

Nedēļas nogalē divas nedēļas ilgusī Francijas militārā intervence vainagojās ar islāmistu padzīšanas no nozīmīgas Gao un Timbuktu pilsētas, piespiežot ekstrēmistus atkāpties tuksnesī un kalnos. Gao atbrīvošanas laikā gājis bojā aptuveni ducis kaujinieku, bet neviens franču karavīrs nav cietis, paziņoja Francijas aizsardzības ministrs.

Lielākajā ziemeļu pilsētā Gao, kur islāmisti bija aizlieguši mūziku un smēķēšanu, griezuši zagļiem rokas un likuši sievietēm nēsāt sejas aizsegu, tūkstošiem cilvēku ielās sagaidījuši karavīrus ar saucieniem "Mali, Mali, Francija, Francija," raksta "Reuters".

"Nu mēs varam elpot brīvi," pastāstīja 25 gadus vecā Hava Toure, kura ir uzvilkusi tradicionālo, krāsaino afrikāņu apmetni, ko bija aizlieguši islāmisti. "Mēs šodien esam brīvi kā vējš. Mēs pateicamies draugiem visā pasaulē, kas mums palīdzēja," "Reuters" citē sievieti.

Islāmisti Mali ziemeļos nostiprinājās pagājušā gada pavasarī, izmantojot valsts apvērsuma radītās jukas. Radikāļi turpināja apdraudēt valdības kontrolētās teritorijas, bet viņu virzīšanos uz galvaspilsētu Bamako apturēja 11. janvārī sāktā Francijas militārā intervence. Gao pilsētu ar gaisa triecienu atbalstu franču un Mali spēki atbrīvoja sestdien.

Operāciju Mali atbalsta Eiropas Savienība (ES) un ASV, bet ANO Drošības padome ir devusi atļauju starptautiskai operācijai pret islāmistiem, baidoties, ka Mali ziemeļi var tikt izmantoti par starptautiskā terorisma patvērumu un bāzi.

Mali un franču spēki nedēļas nogalē sasniedza arī seno tirdzniecības pilsētu Timbuktu, kas iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, un ir sākuši atjaunot valdības kontroli. Franču spēki pilsētā neesot sastapušies ar pretestību, bet tagad pilsētas seno ēku un šauro ieliņu labirintos tiek meklēti tur palikušie kaujinieki. Pirms tam islāmisti pilsētā bija nopostījuši senas kapenes, izraisot sašutumu visā pasaulē. Nemiernieku rokās joprojām atrodas trešā ziemeļu pilsēta - tuaregu centrs Kidala.

Vēstīts, ka Francija jau kopš 11. decembra piedalās militārā operācijā pret islāmistu nemierniekiem Mali, kuri valsts ziemeļos bija nostiprinājušies kopš 2012. gada pavasara un turpināja ieņemt valsts kontrolētās teritorijas, dodoties galvaspilsētas Bamako virzienā.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Janvārī islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!