Foto: AFP/Scanpix

Pāvests Benedikts XVI no 2011. līdz 2012. gadam visā pasaulē no katoļu baznīcas patriecis 400 priesterus, uz kuriem kritušas aizdomas par pedofiliju, atsaucoties uz Vatikāna publiskotajiem dokumentiem, raksta ziņu aģentūra AP.

Salīdzinājumam, 2008. un 2009. gadā, kad Vatikāns pirmo reizi atzina, ka konstatēti gadījumi, kuros katoļu mācītāji pieķerti pedofilijas gadījumos, ar negodu no baznīcas rindām padzīti 170 svētie tēvi. Datus par pieķerto pedofilu skaitu Vatikāns nodevis ANO Bērnu aizsardzības komitejai.

ANO jau pērnā gada vasarā lūdza Romas Katoļu baznīcu atklāt informāciju par no tās rindām padzītajiem pedofiliem. Sākotnēji baznīcas galvas šādu informāciju sniegt atteicās, norādot, ka tā jājautā likumsargājošajām iestādēm, kas par šādu lietu izmeklēšanu ir atbildīgas.

Tomēr sarunu rezultātā pērnā gada decembrī pāvests Francisks pavēlēja Vatikānā izveidot pedofilijas apkarošanas komiteju. Tas darīts, jo pēdējos gados pedofilijas skandāli graujoši ietekmējuši baznīcas tēlu un tiek uzskatīts, ka tie varētu būt arī kā viens no iemesliem, kādēļ pirms termiņa savu posteni pametis pāvests Benedikts XVI.

Viņš tika ievēlēts par pāvestu 2005. gada aprīlī, bet atkāpās 2013. gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!