Foto: AFP/Scanpix
Ieslodzītais bruņotā Turcijas kurdu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) līderis Abdulla Edžalans vērsies pie visiem saviem tautiešiem, aicinot viņus iesaistīties "visaptverošā pretestības kustībā" pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" (IV), kas šobrīd apdraud kurdu apdzīvotās teritorijas Sīrijā, otrdien vēsta aģentūra "Firat".

"Islāma valsts" kaujinieki virzās uz stratēģiski svarīgo Ain el Arābas pilsētu Sīrijā netālu no Turcijas robežas, ko kurdi sauc par Kobani, un pagājušās nedēļas laikā ieņēmuši vairākus desmitus ciemu, izraisot milzīgu kurdu bēgļu plūsmu uz Turciju.

"Aicinu kurdus sākt vispārēju pretošanos pret šo ļoti intensīvo karu," teikts Edžalana vēstījumā, ko izplatījis viņa advokāts, kas ticies ar kurdu līderi viņa ieslodzījuma vietā Marmora jūras salas cietumā. "Visai mūsu tautai jāpakārto sava dzīve šim karam, kas šobrīd norisinās Kurdistānā."

Kurdiem, kas apdzīvo plašas teritorijas Turcijā, Irākā, Sīrijā, Irānā un Armēnijā, nav savas neatkarīgas valsts.

Džihādistu apdraudējums Kobanei un bēgļu pieplūdums Turcijā vēl vairāk sarežģījis centienus panākt mieru starp Turcijas varas iestādēm un PKK, kas kopš 1984.gada cīnās par kurdu pašnoteikšanos Turcijā.

Kurdu līderi pievērš uzmanību apstāklim, ka "Islāma valsts" tikko atbrīvojusi desmitiem jūnijā nolaupītu turku ķīlnieku - tiek uzskatīts, ka tas noticis pēc slepenām sarunām ar džihādistiem un iespējams, ka turki atbrīvoti apmaiņā pret pussimtu IV kaujinieku, kas savukārt atlaisti no Sīrijas nemiernieku gūsta.

Edžalans, kas arī pēc 15 nebrīvē pavadītiem gadiem joprojām ir PKK līderis un liela autoritāte daudziem saviem tautiešiem, apsūdzējis Ankaras valdību, ka tā vilcinās atsākt miera sarunas ar kurdiem, lai gan viņš būtu gatavs uz "jebkuru iespējamo soli" ceļā uz demokrātisku problēmas risinājumu.

"Turcijas valsts ļāvusi sabiedrībai saprast, ka tā vedusi sarunas ar IV, taču miera sarunas [ar kurdiem] joprojām nav sākusi," viņš paziņojis.

PKK militārais līderis līderis Murats Karajilans, kas vada kurdu nemierniekus Kandilas bāzē kalnainajos Irākas ziemeļos, izteicies vēl asāk, paziņodams, ka miera process esot beidzies, un apsūdzēdams Turciju sadarbībā ar "Islāma valsti".

"Miera process ziemeļos [Turcijā] beidzies ar uzbrukumu Kobanei. Bet beidzamais vārds jāsaka Edžalanam," viņu citē aģentūra "Firat".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!