Foto: stock.xchng

Igaunijas Drošības policija (KaPo) paziņojusi, ka bijušajam KaPo aģentam Ūno Pūsepam, kurš Krievijas televīzijas pārraidē atklāja, ka ir Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) aģents, nebija pieejas slepenai informācijai par Eiropas Savienību (ES) un NATO.

KaPo pārstāvis Harijs Pūseps norādīja, ka FDD paustā versija ir meli, kas sajaukti ar puspatiesību, lai radītu pēc iespējas lielāku apjukumu.

Viņš uzsvēra, ka Ūno Pūsepam, kurš KaPo nodarbojies ar tehniskiem jautājumiem, pamatā noklausīšanos, bijusi pieeja Igaunijas noslēpumiem, bet ne informācijai par NATO un ES.

"Strādājot Drošības policijā, viņam neizbēgami bija pieeja Igaunijas valsts noslēpumiem, citādāk šajā birojā nevar strādāt. Tomēr viņam nebija pieejas klasificētai ārvalstu informācijai," viņš sacīja.

KaPo uzsver, ka televīzijas kanāla NTV raidījums, kurā Ūno Pūseps atklājis savu noslēpumu, jau bijis gaidāms. "Šo gadījumu padara neparastu fakts, ka viņi paši atklāja savu slepeno aģentu. Tas ir ļoti nepierasti. Par visu pārējo - tur nebija nekas tāds, ko nevarētu sagaidīt; šis vēstījums, par ko viņi uzņemas atbildību un parāda - mēs to visu esam redzējuši," piebilda KaPo pārstāvis. "Diemžēl es neticu, ka nākotnē mēs šādas programmas vairs neredzēsim."

FDD svētdien Kremļa telekanāla NTV pārraidē plašākai sabiedrībai atklājis sava "ilggadējā Igaunijas aģenta" vārdu un viņa veikumu spiegošanas jomā.

Ūno Pūseps Krievijas labā sācis strādāt 1996.gadā, un tai nodevis informāciju par KaPo darbu, kā arī par NATO dalībvalstu un ASV drošības dienestiem.

Igaunijas Drošības policija apstiprināja, ka sadarbībā ar valsts prokuratūru uzsāks kriminālprocesu, lai pārbaudītu visus apgalvojumus par Pūsepu, kurš pašlaik atrodas Maskavā.

Pirmdien KaPo aizturēja un nopratināja Centra partijas biedru un kara veterānu Karlu Paksu, kurš arī tika parādīts NTV raidījumā "Mūsu cilvēks Tallinā", norādot, ka viņš ievācis informāciju Krievijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!