Foto: AP/Scanpix

Kāda Indijas ciema iedzīvotājs devies vairāk nekā 1600 kilometru tālā ceļā, lai raidsabiedrības BBC Deli birojā pieprasītu savus "laimētos" miljonus, jo bija noticējis īsziņu krāpniekiem, vēsta britu raidorganizācija.

41 gadu vecais bezdarbnieks Ratans Kumars Malbisoi no Orisas provinces gandrīz pirms diviem gadiem saņēma īsziņu. "Ziņā bija teikts, ka es BBC nacionālajā loterijā esmu laimējis 20 vai 30 miljonus rūpiju (235 – 352 tūkstoši eiro). Man bija jānosūta savi dati, lai saņemtu laimestu," stāsta kungs.

Nabadzīgais un mazizglītotais vīrietis, nesaprotot, ka tiek muļķots, nekavējoties atbildēja uz 2012. gada aprīlī saņemto īsziņu, kā arī nosūtīja savus bankas datus. Turpmākos gandrīz divus gadus viņš vairākas reizes sazvanījās ar krāpniekiem, lai vienotos par balvas saņemšanu.

Laipnais "BBC pārstāvis telefonsarunā no Lielbritānijas" aicinājis kungu pārskaitīt uz noteiktu kontu 12 000 rūpiju (141 eiro), jo citādi balvu saņemt neesot iespējams.

"Es viņiem stāstīju, ka esmu ļoti nabadzīgs un man nav naudas ko viņiem dot. Viņi tad teica, ka nevar man neko izmaksāt, bet mēs turpinājām runāt kādu laika posmu un galu galā viņi prasīja 4000 rūpiju (47 eiro)," stāsta indietis.

Tomēr viņš nav spējis samaksāt arī šo summu un piedāvājis atskaitīt naudu no viņa laimesta, bet "BBC pārstāvis" uzsvēris, ka tas nav iespējams.

Tad kungs nosūtījis krāpniekiem vēstuli, aprakstot savu trūcīgo dzīvi ciemā džungļu malā ar sievu un trīs meitām, lūdzot palīdzību. Pēdējā telefonsarunā, kas notika pagājušā gada novembrī, laipnais vīrietis indietim apjautājies, vai viņš ir saņēmis BBC nosūtīto čeku.

Tad Malbisoi nolēmis braukt uz BBC Deli biroju, lai noskaidrotu, kur ir viņa čeks. Naudu ceļam cieminieks aizņēmies no draugiem un janvārī cerību pilns ieradās BBC Deli birojā, kur nāca gaismā viņa stāsts.

Kungs bez laimesta ir atgriezies mājās, bet, kā norāda BBC, nav pārliecības, vai viņš ir noticējis raidsabiedrības darbinieku stāstītajam, ka zvanītājs ir krāpnieks.

Malbisoi uzsvēra, ka vīrietis vienmēr bijis ļoti laipns un ne brīdi nav radusies sajūta, ka tā ir krāpšana. Tāpat viņš bijis pārliecināts, ka zvans nāk no Lielbritānijas. Arī policijā lētticīgais indietis par incidentu nav sūdzējies. "Ja viņi negrib man dot naudu, es nevaru viņus piespiest. Tā ir viņu nauda," BBC citē Malbisoi teikto.

Eksperti norāda, ka krāpnieku telefona zvani bieži nemaz nenāk no telefona, bet gan no interneta. Turklāt tīmekļa iespējas ļauj norādīt tādu numuru, lai tas izskatītos, kā no kādas konkrētas valsts. Krāpnieki bieži izmanto slavenu kompāniju vārdus, kas ir pazīstami vairumam cilvēku un izklausās uzticami.

Indijas milzīgajā mobilo sakaru tirgū ik dieni tiek nosūtīti aptuveni 890 miljoni īsziņu. Lai gan nav plašu statistikas datu, eksperti lēš, ka miljoniem no tām ir mēstules. Turklāt pie šī daudzuma jāpieskaita vēl no interneta nosūtītās ziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!