Indonēzijas varas iestādes paziņojušas, ka Sumatras rietumu krastu skārusi spēcīga zemestrīce, ziņo "Associated Press".

Zemestrīces stiprums bijis 8,9 magnitūdas, tomēr vēlāk tā oficiālais stiprums pazemināts uz 8,7 magnitūdām. Zemestrīces hipocentrs atradās 33 kilometru dziļumā apmēram 500 kilometrus no Banda Ačehas, Sumatras ziemeļu Ačehas provinces galvaspilsētas.

Vēlāk seismologi apstiprināja, ka Indonēziju satricinājusi vēl viena, 8,2 magnitūdu spēcīga zemestrīce.

Pēc aculiecinieku teiktā, pazemes grūdienus varēja just arī Singapūrā, Taizemē, Malaizijā un Indijas dienvidos.


Skatīt lielāku karti


Apmēram stundu pēc pirmās zemestrīces fiksēta vēl viens spēcīgs pēcgrūdiens - 6,5 magnitūdas stiprumā, vēsta BBC.

Sākotnēji bija izsludināti cunami draudi, taču vēlāk cunami draudus atsauca. Vietējais cunami brīdinājumu centrs gan uzsver, ka tik "spēcīgas zemestrīces potenciāli izraisa lielus, iznīcinošus cunami viļņus".

Vairāki masu mediji jau norādījuši, ka cilvēki šajā reģionā, baidoties no iespējamiem postījumiem, atstājuši savas mītnes un devušies uz augstākām vietām. Indonēzijas ārkārtas situāciju atbildīgie dienesti sākuši iedzīvotāju evakuāciju.

Šo reģionu regulāri skar zemestrīces, bet pēdējā lielākā bija 2004.gadā, kad pēc 9,1 magnitūdu spēcīgas zemestrīces izraisītajā cunami bojā gāja aptuveni 170 000 cilvēku.

Cunami draudi izsludināti arī Taizemē, tūristu iecienītajā Puketā. Cunami draudus izsludinājusi arī Anadamanu salās Indijas okeānā starp Indiju un Mjanmu. Sākta arī iedzīvotāju evakuācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!