Foto: AFP/Scanpix
Indonēzijas Sulavesi salā ir sācies Lokona vulkāna izvirdums, kurā karsta lava un vulkāniskie pelni ir izmesti pusotra kilometra augstumā, liekot tūkstošiem iedzīvotāju evakuēties no lauksaimnieciskā rajona vulkāna apkaimē, piektdien paziņoja valdības ierēdnis.

Izvirdumā ir aizdegušies meži krātera apkārtnē, sacīja Nacionālās katastrofu seku likvidēšanas aģentūras pārstāvis. Nav ziņots, ka izvirdumā būtu cietušie.

1579 metrus augstā vulkāna izvirdums sākās ceturtdienas vakarā neilgi pirms pusnakts un pamodināja iedzīvotājus, kuri uzvilka siltus svīterus un cepures un metās bēgt no savām mājām.'

Valdība plāno izdalīt maskas un teltis cilvēkiem, kas no izvirduma patvērušies skolu ēkās.

Starptautiskā lidosta Ziemeļsulavesi provinces galvaspilsētā Manado, no kuras tūristi mēdz doties uz tuvumā esošajiem Bunakenas koraļļu rifiem, turpina darboties kā parasti, pastāstīja lidostas darbinieks.

Vulkanologi paaugstināja vulkāna statusu līdz augstākajam trauksmes līmenim un ieteica evakuēt apmēram 28 tūkstošus cilvēku, kas dzīvo 3,5 kilometru rādiusā ap šī vulkāna Tompaluana krāteri.

Indonēzijā, kas ir ceturtā lielākā valsts iedzīvotāju skaita ziņā, bieži notiek zemestrīces, vulkānu izvirdumi, cunami, plūdi un citas dabas katastrofas. Valsts atrodas seismiski un vulkāniski aktīvā zonā, kas tiek dēvēta par "Klusā okeāna ugunsloku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!